Home » Natură » O fosilă bizară rescrie ceea ce se ştie despre o etapă esenţială în evoluţia speciilor, inclusiv a omului

O fosilă bizară rescrie ceea ce se ştie despre o etapă esenţială în evoluţia speciilor, inclusiv a omului

O fosilă bizară rescrie ceea ce se ştie despre o etapă esenţială în evoluţia speciilor, inclusiv a omului
Publicat: 11.09.2017
Găsită într-o carieră din nordul Chinei în 2002, "Hongyo chowi" poate rescrie povestea evoluţiei speciilor care au ieşit din mare pentru a deveni animale terestre.

Această poveste este bine cunoscută în lumea ştiinţifică. Acum aproximativ 360 de milioane de ani, în Devonian, un anumit grup de peşti (Clasa Sarcopterygii – care se remarcau prin prezenţa înotătoarelor) a evoluat în tetrapode, scrie Science Alert.

Astăzi, aceste membre pot fi aripi, cuprinzând absolut toate grupurile de specii care au evoluat în mediul terestru, de la păsări, la reptile, la oameni.

H. chowi este un peşte de 1,5 metri care trăia în urmă cu 370-360 milioane de ani, având caracteristici care îl fac foarte greu de plasat din punct de vedere filogenetic.

Are anumite caracteristici similare cu un alt grup de specii din Clasa Sarcopterygii, anume speciile din Ordinul Rhizodontida, despre care se crede că s-a separat de grupul din care au provenit tetrapodele înainte ca acestea să evolueze în animale cu membre.

Pe de altă parte, H. chowi are trăsături asemănătoare cu un alt grup din aceeaşi clasă, anume Clada Elpistostegalia. Din această clasă (un grup de organisme care reprezintă descendentul mai multora) provin tetrapodele.

Aceste două lucruri pot indica ori că H. chowi este un rhizodont care a dezvoltat în mod independent caracteristicile tetrapodelor, ori că întregul ordin din care face şi specia recent descoperită este mai strâns legată de Clada Elpistostegalia decât se credea anterior.

Oricare dintre variante, concluzia este una semnificativă: trăsăturile comune dintre grupuri separate sunt mai semnificative decât se ştia, ceea ce înseamnă că şi „diversitatea ecologică în grupul de provenienţă al tetrapodelor a fost subestimată”, precizează echipa de cercetători de la Academia chineză de Ştiinţe în studiul publicat în jurnalul Nature Ecology & Evolution.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ieşirea din ape: cum au cucerit animalele uscatul?

Care au fost primele animale? O nouă teorie contrazice tot ceea ce ştiam despre evoluţia vieţii pe Terra

A fost descoperită o reptilă marină preistorică din vremea dinozaurilor – „veriga lipsă” în evoluţia acestor animale

Paleontologii au descoperit un sit extrem de bogat în fosile ale unor organisme marine de acum 180 de milioane de ani. ”De fiecare dată când mergem, găsim ceva nou”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase