Home » Natură » Un nou tip de vedere 3D a fost descoperit la călugăriţe

Un nou tip de vedere 3D a fost descoperit la călugăriţe

Publicat: 13.02.2018
Multe creaturi vertebrate, inclusiv oamenii, au doi ochi prin care pot percepe structurile tridimenensionale. Dar rezultatele unui nou studiu sugerează că mantoideele sau călugăriţele au o abilitate unică de a vedea 3D.

Vederea 3D, cunoscută şi cu denumirea de stereopsis, reprezintă modul prin care creaturile cu vedere binoculară percep lumea din jur. Conform Science Alert, fiecare dintre aceşti doi ochi văd lumea dintr-o perspectivă diferită, apoi aceste imagini sunt suprapuse în creier în urma căruia poate fi calculată distanţa. 

Călugăriţele sunt singurele nevertebrate care au această abilitate, iar prin studierea ochilor insectelor putem crea ochi robotici mult mai eficienţi. Pentru a analiza modul în care văd călugăriţele, cercetătorii din cadrul Universităţii Newscastle din Marea Britanie au amplasat mici ochelari 3D călugăriţelor. 

Pentru a testa percepţia călgăriţelor, principalul autor al studiului, biologul Vivek Nityananda, şi echipa sa au arătat insectelor filmuleţe cu câmpuri iluzorii ale profunzimii. La baza imaginilor se află o versiune simplificată a tehnologiei utilizate pentru filmele 3D.

Echipa a utilizat două tipuri de videoclipuri. În unul era prezentată prada preferată a călugăriţei. În acest caz călugăriţa nu a privit doar spre ecran, ci a încercat să o şi prindă. Şi în al doilea caz a fost utilizat acelaşi tip de clip pentru testarea vederii în profunzime a oamenilor. 

Deşi oamenii utilizează vederea 3D chiar şi atunci când obiectele nu se află în mişcare, călugăriţele utilizează această abilitate doar pentru obiectele ce se mişcă, de tipul prăzii. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase