Home » Natură » Mamiferele de pe Pământ s-au micşorat considerabil, iar oamenii sunt de vină pentru acest fenomen

Mamiferele de pe Pământ s-au micşorat considerabil, iar oamenii sunt de vină pentru acest fenomen

Mamiferele de pe Pământ s-au micşorat considerabil, iar oamenii sunt de vină pentru acest fenomen
Publicat: 25.04.2018
Viaţa de pe Pământ arăta cu totul diferit în trecut. În urmă cu 100.000 de ani existau leneşi la fel de înalţi precum girafele şi urşi monstruoşi. Dar în timp toate aceste creaturi au dispărut într-un mod misterios şi rapid pe care cercetătorii nu îl pot înţelege nici în prezent.

Conform unei teorii, mai mulţi factori au dus la scăderea mărimii mamiferelor până la sfârşitul ultimei Ere Glaciare. Conform Washington Post, o nouă lucrare ştiinţifică sugerează că principala cauză a modificării mărimii mamiferelor au fost oamenii şi alţi hominizi.

”Am analizat informaţiile despre fosilele vechi de 65 de milioane de ani şi am ajuns la întrebarea >,” se întreba principalul autor al lucrării, Felisa Smith, paleoecologist din cadrul Universităţii din New Mexico. Pentru o mare parte din istoria evoluţiei răspunsul este nu. ”Timp de 65 de milioane de ani nu a contat mărimea pe care o aveai,” a declarat Smith. 

Acest lucru a fost valabil până când un nou tip de prădători au intrat în scenă: Homo erectus În urmă cu aproximativ 1,8 milioane de ani, hominizii ce au fost pentru o lungă perioadă de timp dependenţi de plante au devenit ”dependenţi de carne”. 

În timp ce aceşti noi vânători au plecat din Africa pentru a vâna, a apărut şi extincţia mamiferelor masive. Aşadar, dacă tot pierdeau timp şi energie la vânătoare, primii oameni alegeau prada mai mare. ”Vânezi un iepure şi hrăneşti o familie mică. Dar dacă vânezi un mamut hrăneşti un întreg sat,” a declarat Smith. 

De asemenea, se poate ca hominizii să fii vânat aceste mamifere uriaşe şi din alte motive, precum frica sau pentru a distruge competiţia pentru hrană. În timp ce oamenii se răspândeau în întreaga lume, masa mamiferelor din Eurasia s-a înjumătăţit în decursul a 100.000 de ani. Smith şi echipa sa au descoperit că în Australia mamiferele au în prezent doar 10% din masa corporală pe care o aveau în urmă cu 125.000 de ani. 

În America de Nord, mamiferele masive au rezistat până la sfârşitul Pleistocenului, dar atunci când au început să dispară totul a decurs extrem de rapid. Smith consideră că fenomenul a fost provocat de inventarea unor arme mult mai eficiente de către Homo sapiens. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase