Home » Natură » Acest vulcan şi-a destăinuit ”vocea” unică după o erupţie

Acest vulcan şi-a destăinuit ”vocea” unică după o erupţie

Acest vulcan şi-a destăinuit ”vocea” unică după o erupţie
Publicat: 02.07.2018
Vulcanul Cotopaxi din Ecuador are o voce profundă şi distinctă. Între sfârşitul anului 2015 şi începutul anului 2016, vulcanul a repetat un tipar neobişnuit de sunete cu frecvenţă joasă pe care acum cercetătorii le-au atribuit geometriei unice a interiorului craterului. Identificarea „timbrului vocal” a vulcanilor poate ajuta savanţii să anticipeze schimbările din cratere, inclusiv cele care prevestesc o erupţie.

Savanţii ecuadorieni au instalat o reţea de microfoane speciale pe flancurile vulcanului care pot înregistra sunete cu frecvenţă foarte joasă, numite şi infrasunete. La două săptămâni după erupţia din 2015 a vulcanului, reţeaua a înregistrat tiparul acustic neobişnuit – o oscilaţie puternică, clară, care se subţiază în timp, conform relatărilor savanţilor publicate recent în Geophysical Research Letters.

Cotopaxi a repetat acest tipar de 37 de ori între septembrie 2015 şi aprilie 2016. De fiecare dată, semnalul a avut câteva zeci sau mai multe oscilaţii, semănând cu un instrument muzical, înainte să dispară. „Vulcanul suna ca un clopot timp de mai bine de un minut”, a precizat geofizicianul Jeffrey Johnson de la Boise State University din Idaho, cercetătorul care a condus studiul, scrie Science News.

„Vocea” lui Cotopaxi este neobişnuit de joasă pentru vulcanii înregistraţi până acum, rezonând la circa 0,2 Hz, frecvenţă de cinci ori mai joasă decât alţi vulcani. Johnson şi colegii săi atribuie acest timbru ciudat aerului care circulă în adâncimea craterului cilindric al vulcanului.

De asemenea, conform lui Johnson, vocea unui vulcan se poate schimba datorită (sau din cauza) ridicării sau coborârii lacului de magmă din crater.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Geologii avertizează: unul dintre cei mai mari vulcani din lume este pe cale să erupă

Cel mai mare vulcan din Europa alunecă spre Marea Mediterană

O nouă descoperire impresionantă poate rescrie tot ce ştim despre vulcani

Motivul pentru care erupţia vulcanului Fuego a fost mult mai violentă decât cea din Hawaii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase