Home » Natură » Furtunile extreme ar putea fi tot mai frecvente din cauza încălzirii oceanelor

Furtunile extreme ar putea fi tot mai frecvente din cauza încălzirii oceanelor

Publicat: 04.02.2019
Un nou studiu NASA arată că încălzirea oceanelor din zonele tropicale, produsă din cauza schimbărilor climatice, ar putea duce la o creştere substanţială a frecvenţei ploilor şi furtunilor extreme până la sfârşitul secolului.

Echipa din cadrul studiului, condusă de Hartmut Aumann, cercetător NASA, a analizat datele colectate pe parcursul a 15 ani de către instrumentul Atmospheric Infrared Sounder (AIRS)  pentru a identifica relaţia dintre temperatura medie de la suprafaţă, a mărilor şi oaceanelor, şi apariţia furtunilor puternice.

Specialiştii au descoperit că furtunile extreme – cele în care sunt produşi peste trei milimetri de precipitaţii pe oră pe o suprafaţă 25 kilometri – se formează atunci când temperatura de la suprafaţa oceanelor este mai mare de 28 grade Celsius. De asemenea, specialiştii au determinat că se produc cu 21% mai multe furtuni atunci când este înregistrată o creştere a temperaturii de la suprafaţa oceanelor cu 1 grad Celsius, anual, informează NASA.

Uragan observat de instrumentul AIRS. Credits: NASA/JPL-Caltech

„Informaţiile noastre furnizează primele estimări cantitative ale modului în care frecvenţa futunilor va creşte ca urmare a temperaturii oceanelor”, a declarat Aumann.

Conform modelelor climatice din prezent, o creştere constantă a dioxidului de carbon din atmosferă (1% pe an) înseamnă că temperatura de la suprafaţa oceanelor din zonele tropicale ar putea creşte cu 2,7 grade Celsius, până la sfârşitul secolului.

Concluziile studiului arată că o astfel de modificare a temperaturii oceanelor va duce la o creştere a frecvenţei furtunilor extreme cu 60% până la sfârşitul secolului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce s-ar putea întâmpla cu Pământul dacă ar fi lovit de o furtună solară masivă

Cat de infricosatoare poate fi o furtuna? (VIDEO)

Ce trebuie să faci în caz de furtună puternică

Cercetătorii au declanşat, în premieră, activitate electrică în nori cu ajutorul laserelor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase