Home » D:News » Ce trebuie să faci în caz de furtună puternică

Ce trebuie să faci în caz de furtună puternică

Publicat: 20.09.2017
România se află din nou sub cod de furtună, fiind vizate Capitala şi alte 39 de judeţe. Mai jos găsiţi câteva recomandări care vă vor ajuta în caz de furtună.

UPDATE. Meteorologii au emis, miercuri seara, o avertizare now-casting Cod portocaliu de vijelii, existând posibilitatea de apariţie a grindinei, valabilă pentru 12 localităţi din judeţul Ilfov şi opt din judeţul Giurgiu, aceasta urmând să fie valabilă de la ora 20.00 până la 20.45, conform ANM.

Zonele vizate de meteorologi sunt amplasate în judeţele Ilfov şi Giurgiu.

Astfel, a fost emis Cod portocaliu pentru localităţile ilfovene Bragadiru, Măgurele, 1 Decembrie, Berceni, Ciorogârla, Clinceni, Copăceni, Cornetu, Dărăşti-Ilfov, Domneşti, Jilava şi Vidra.

În judeţul Giurgiu vor fi afectate localităţile Bolintin-Vale, Mihăileşti, Adunaţii-Copăceni, Buturugeni, Grădinari, Iepureşti, Ogrezeni şi Singureni.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), se vor semnala averse ce vor cumula 30…35 l/mp, izolat 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, vânt puternic cu aspect de vijelie, rafale ce vor depăşi 70…75 km/h, grindină în general de medii dimensiuni.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri mai multe atenţionări cod galben şi porticaliu de furtuni pentru Capitală şi 39 de judeţe, meteorologii precizând că vijelia se va intensifica în Bucureşti după ora 20.00. 

Judeţele vizate de avertizarea de cod portocaliu sunt Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău. Începând cu ora 16:00, până joi, la ora 10:00, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată în aceste judeţe şi pe arii extinse se vor înregistra cantităţi importante de apă, cuprinse între 50-70 l/mp.

De asemenea, este cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului şi cantităţi de apă însemnate în restul  ţării – cu excepţia judeţelor Constanţa şi Tulcea.
 
„După ora 18.00, treptat vântul se va intensifica, intervalul critic pentru Bucureşti îl apreciem între orele 20.00 şi 1,2,3 noaptea, când norii de furtună îşi vor face apariţia şi aici şi intensificările de vânt le apreciem în jurul a 55-65 de kilometri pe oră. De asemenea, vântul poate lua aspect de vijelie, este posibil ca, în anumite cartiere, să atingă chiar viteze mai mari de 65 de kilometri pe oră”, a precizat meteorologul Gabriela Băncilă, la comandamentul de urgenţă care a avut loc la Primăria Capitalei. 
 
Pentru evitarea producerii unor situaţii de urgenţă care pot afecta viaţa şi bunurile, IGSU recomandă cetăţenilor ca pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice, să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică.
 
De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.
 
Alte recomandări sunt: 
 
-nu atingeţi firele căzute la pământ;
-asiguraţi elementele de construcţii (uşi, ferestre);
-nu staţi lângă copaci, stâlpi sau construcţii improvizate (corturi, schele, şantiere);
-orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată la 112.
 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase