Home » Maratoanele Descopera » Povestea aurului » Cei mai mari producători de aur din lume

Cei mai mari producători de aur din lume

Publicat: 02.11.2011
Oamenii au fost atraşi de aur de la începuturile civilizaţiei, semne ale goanei după acest metal preţios dăinuind de mai bine de şase mii de ani. De-a lungul istoriei au fost consemnate călătorii şi expediţii în căutarea aurului, această tendinţă accelerându-se în ultimele două veacuri. Secolul al XX-lea a fost cel mai bun din istoria exploatării aurului: dacă în 1900 producţia mondială se ridica la 386 de tone, cantitatea extrasă în anul 2000 se ridica la 2.590 de tone, de aproape şapte ori mai mult!

De la început, producţia mondială de aur a crescut constant, vârful fiind atins în anul 2001, atunci când au fost produse 2.600 de tone de aur. De atunci, cantitatea de aur produsă anual a înregistrat o scădere treptată, în 2009 fiind produse 2.450 de tone, conform USGS (Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite, agenţie oficială a guvernului SUA). În 2010, cantitatea produsă a crescut din nou, ajungând la 2.528 de tone, conform World Gold Council. Cererea de aur în 2010 a fost mult mai mare decât cantitatea produsă – 3.812 tone, conform WGC – un nivel record, atins în ciuda faptului că preţul aurului a crescut cu 40% faţă de nivelul anului 2008.

Conform British Geological Survey, patru ţări domină producţia de aur la nivel mondial, fiind răspunzătoare de 39% din aurul produs: China, Australia, SUA şi Rusia. Aceasta din urmă îşi dispută locul 4 cu Africa de Sud, ţară care în 2006 era cel mai mare producător. Producţia din această ţară a scăzut semnificativ în ultimii ani, nivelul din 2010 (204 tone) fiind aproape de două ori mai mic decât cel înregistrat în 2001, de 402 tone de aur.

China, ţara în care se extrage în prezent cel mai mult aur, a produs în 2010 aproximativ 345 de tone de metal preţios. Gigantul asiatic a devenit lider în producţia de aur de doar 3 ani, însă nu pare să cedeze primul loc în clasament prea curând, deoarece este singura ţară care anunţă o creştere a producţiei, contrar tendinţei actuale la nivel mondial. Dacă din 2001 până în 2010 producţia mondială a scăzut cu 9,6%, în China aceasta a crescut cu 62%. Oficialii chinezi anunţă că în următorii 3 ani intenţionează să crească producţia anuală la 400 de tone.

Chiar şi aşa, această creştere a producţiei nu va reuşi să satisfacă cererea de aur de pe piaţa chineză. Întreaga producţie anuală nu satisface în acest moment cererea de aur a unei singure industrii chineze, cea a bijuteriilor, estimată pentru anul 2010 la 400 de tone.

De asemenea, Banca Centrală Chineză intenţionează să îşi mărească masiv rezerva de aur. Dacă între 2003 şi 2009 rezerva de aur a crescut cu 76%, ajungând la nivelul de 1.054 de tone, se estimează că Banca Centrală a Chinei doreşte să atingă un nivel colosal – 4.000 de tone de aur. Spre comparaţie, rezervele de aur ale Fondului Mondial Internaţional se ridică la 2.814 de tone.

Top 15 companii producătoare de aur din lume

În ceea ce priveşte companiile producătoare de aur, clasamentul este dominat de Barrick Gold Corporation, un gigant canadian care a produs în 2010 aproximativ 241,5 tone de aur.

Conform clasamentului elaborat de compania de cercetare GFMS din Londra, acestea sunt cei mai mari producători de aur din lume, în funcţie de cantitatea de aur produsă în 2010:

1. Barrick Gold – Canada – 241.5 tone

2. Newmont Mining – SUA – 167.7 tone

3. AngloGold Ashanti – Africa de Sud – 140.4 tone

4. Gold Fields – Africa de Sud – 102.4 tone

5. Goldcorp – Canada – 78.4 tone

6. Newcrest Mining – Australia – 72.8 tone

7. Kinross Gold – Canada – 68.0 tone

8. Navoi MMC – Uzbekistan – 62.5 tone

9. Freeport-McMoRan – SUA – 52.9 tone

10. Polyus Gold – Rusia – 43.1 tone

11. Harmony Gold – Africa de Sud – 41.7 tone

12. Cia de Minas Buenaventura – Peru – 34.1 tone

13. Agnico-Eagle Mines – Canada – 30.7 tone

14. Zijin Mining Group – China – 30.1 tone

15. Iamgold – Canada – 30.1 tone

Canada are cele mai multe companii printre primii producători de aur ai lumii, în ciuda faptului că rezervele de aur ale ţării nu sunt foarte mari. Spre exemplu, în 2009 Barrick a produs 230 de tone de aur, pe când toată producţia de aur din Canada a însumat 100 de tone.

Explicaţia constă în valorificarea resurselor aurifere din afara Canadei. Există peste 20 de companii canadiene a căror valoare de piaţă este mai mare de un miliard de dolari, iar pe lângă acestea se adaugă zeci de alte companii ce valorează sute de milioane de dolari. Companiile canadiene controlează numeroase mine-gigant din întreaga lume, de la mina Penasquito din Mexic până la gigantica mină Oyu Tolgoi din Mongolia, care va intra în producţie în 2013 şi despre care se estimează că va spori cu 30% PIB-ul ţării asiatice.

Care este situaţia în Europa?

Companiile canadiene domină şi în Europa, nu doar la nivel mondial. Conform unui raport publicat de Reuters în această vară, cel mai mare producător de aur din Europa este compania European Goldfields, cu sediul în oraşul canadian Whitehorse din regiunea Yukon. European Goldfields şi-a câştigat titulatura de cel mai mare producător de aur european în urma obţinerii aprobărilor necesare pentru exploatarea a două mine din nord-estul Greciei. Pe lângă minele din Grecia, compania deţine şi 80% din mina de la Certej, din munţii Apuseni.

Cu toate acestea, Europa nu este un centru important al mineritului aurifer. Conform celor mai recente statistici, doar 1,9% din aurul produs într-un an la nivel mondial îşi are originile pe Bătrânul Continent.

Turcia este cel mai mare producător de aur din Europa, producţia sa reprezentând 52,3% din producţia totală a continentului, şi este urmată de Suedia, cu 19,3%. Alţi producători importanţi la nivel european sunt Bulgaria (15,6% din producţia totală anuală) şi Finlanda (6,2%). Conform celui mai recent raport elaborat de British Geological Survey, în 2009 în România au fost extrase aproximativ 500 de kilograme de aur, reprezentând 1,7% din totalul producţiei europene.

Clasamentul european urmează să se schimbe în scurt timp, Finlanda urmând să depăşească anul viitor Suedia în topul producătorilor de aur, după ce anul acesta a fost inaugurată a şasea mină auriferă a ţării. Finlanda a accelerat în ultimii ani producţia de aur: dacă în 2008 ţara nordică producea 4.700 de kilograme de aur, în 2011 nivelul estimat este de 7.000 de kilograme. Conform cotidianului Helsingin Sanomat, Finlanda urmează să producă 10 tone de aur în 2012, jumătate din această cantitate provenind de la cea mai mare mină din ţările scandinave, cea de la Kittilä, deţinută de compania canadiană Agnico-Eagle Mines.

Situaţia s-ar putea schimba în cazul în care cele două proiecte miniere aflate în dezbatere în Romania, Roşia Montană şi Certej, ar începe exploatarea. Conform RMGC, proiectul minier de la Roşia Montană ar produce anual, în medie, aproximativ 15 tone de aur. Conform European Goldfields, proiectul de la Certej ar produce aproximativ 3 tone de aur anual. Astfel, cele 18 tone de aur produse anual ar transforma România în cel mai mare producător de pe continent.

În 2010 cererea de aur la nivel mondial a fost una record, în valoare de 150 de miliarde de dolari, iar preţul unciei de aur a fost foarte ridicat în comparaţie cu valorile istorice, indicând un context mondial favorabil noilor exploatări miniere.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase