Home » Sporturi » Turneul celor 4 trambuline

Turneul celor 4 trambuline

Publicat: 06.11.2007
Turneul Celor 4 Trambuline este cea mai cunoscuta competitie de sarituri cu schiurile, fiind comparata cu Turul Frantei, la ciclism sau cu Cupa Stanley, la hochei. Cu o istorie care incepe inca de la jumatatea secolului trecut, Turneul Celor 4 Trambuline s-a nascut cu aproape trei decenii inaintea primei Cupe Mondiale de Sarituri cu Schiurile (1979/1980), prima editie avand loc in sezonul 1952/1953.

Inca de la inceput, Turneul Celor 4 Trambuline are loc, in fiecare an, in aceleasi 4 orase din Austria si Germania, Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck si Bischofshofen, fiind gazdele celor 4 trambuline competitionale.

Chiar daca punctele stranse sunt adunate la coeficientul pentru Mondiale, Turneul Celor 4 Trambuline difera serios fata de competitiile de la Cupa Mondiala. Principala diferenta apare la modul in care se desfasoara prima runda. In timpul acesteia, atletii concureaza in perechi, iar castigatorul din fiecare pereche accede in finala. Totusi, dintre cei 25 de concurenti care sunt invinsi in prima runda, 5, care au cele mai bune rezultate, acced si ei in finala.

De asemenea, Turneul Celor 4 Trambuline are un sistem de punctare diferit, la sfarsitul celor 8 sarituri individuale, notele fiind insumate. De aceea, toti participantii de la turneu isi pot castiga locul in finala, nu doar primii 30 din fiecare competitie. Astfel, o singura saritura slaba poate strica serios punctajul unui concurent. In istoria turneului, un singur concurent a reusit sa castige primul loc pe toate cele 4 trambuline: In 2002, germanul Sven Hannawald a reusit sa se impuna clar.

Locatiile celor 4 trambuline:

Oberstdorf
Este o statiune de schi din sud-vestul Germaniei. Din Oberstdorf se poate urca, cu telecabina, pana la Nebelhorn (2224m) si Fellhorn (2038), doua varfuri din Alpi.
Centrul de patinajul artistic modern al Germaniei a fost construit in vecinatatea orasului Oberstdorf. Centrul are trei patinoare, iar unele sunt accesibile si publicului.

Garmisch-Partenkirchen
Este o statiune din sudul Germaniei, nu departe de granite cu Austria. De aici se poate ajunge, cu trenul, in Munchen, Innsbruck sau Zugspitze, cel mai inalt munte din Germania, care masoara 2962 m.

Innsbruck
Este capitala statului federal Tyrol din vestul Austriei, in Valea Inn. In limba germana, Innsbruck inseamna “podul de peste Inn”. Fiind situat intre 3 munti destul de inalti, Nordkette – 2334 m, la nord si Patscherkofel – 2246, respectiv Serles, 2718, la sud, Innsbruck are un renume mondial pentru sporturile de iarna care se pot practica aici.

Bischofshofen
Este un oras din vestul Austriei, situat in valea Salzach, din Alpi. Orasul este o atractie turistica pentru sporturile de iarna.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase