Home » Știință » Creierul îmbătrâneşte cu opt ani după un singur accident vascular cerebral

Creierul îmbătrâneşte cu opt ani după un singur accident vascular cerebral

Publicat: 10.06.2015
Accidentele vasculare cerebrale la persoanele vârstnice duc la o îmbătrânire prematură a creierului cu echivalentul a opt ani, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii americani de la Universitatea din Michigan şi publicat în revista de ştiinţă "Stroke", informează AFP.

Acest studiu amplu a implicat un eşantion de 4.900 de persoane în vârsta de 65 de ani şi peste, din rasele albă şi neagră, care au suferit un accident vascular cerebral (AVC). Cercetătorii au comparat apoi testele cognitive ale acestor persoane între 1998 (înainte de AVC) şi 2012 (după AVC), iar rezultatele indică faptul că răspunsurile la testele efectuate după un AVC sunt semnificativ mai slabe decât cele realizate înainte de AVC .

Mai concret, potrivit oamenilor de ştiinţă americani, impactul unui accident vascular cerebral asupra creierului duce la o îmbătrânire prematură cu echivalentul a opt ani, inclusiv în ceea ce priveşte memoria şi viteza de gândire, care sunt funcţiile cele mai afectate. De asemenea, consecinţele unui ACV nu fac distincţie între rasa albă şi cea neagră, fiind aceleaşi indiferent de culoarea pielii.

Accidentul vascular cerebral este prima cauză de handicap motor dobândit la adulţi, a doua cauză a demenţei după maladia Alzheimer şi a treia cauză de deces în Franţa, scrie agenţia franceză de presă. În cazul producerii unui AVC, există patru ore şi jumătate pentru a acţiona. Fiecare minut contează după primele simptome iar prognosticul pentru o persoană care suferă un AVC depinde de viteza cu care se face managementul acestuia.

Cu cât mai repede se va da primul-ajutor unei persoane care a suferit un AVC creierul său va fi mai puţin deteriorat. Cele mai frecvente sechele după un AVC (sau atac cerebral) sunt tulburările de echilibru şi tulburările de memorie, apoi paralizia sau pareza unuia sau mai multor membre, tulburări de limbaj şi probleme de vedere.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase