Home » Știință » Oamenii de ştiinţă folosesc maşinăria de vată de zahăr pentru a crea vase sanguine artificiale. FOTO+VIDEO

Oamenii de ştiinţă folosesc maşinăria de vată de zahăr pentru a crea vase sanguine artificiale. FOTO+VIDEO

Publicat: 15.02.2016
O echipa de cercetare de la Universitatea Vanderbilt foloseşte utilajele de vată de zahăr pentru a face vase de sânge artificiale.
Cercetarea a fost condusă de Leon Bellan, profesor asistent de inginerie mecanică la Universitatea Vanderbilt. Într-un comunicat de presă, el a explicat că ideea de a folosi o maşină pentru vată de zahăr cu scopul de a produce capilare artificiale i-a venit pe vremea când era student şi participa la un curs pe inginerie tisulară.
 
„M-am dus la Target şi am cumpărat o maşină de făcut vată de zahăr cu aproximativ 40 de dolari. Şi s-a  dovedit că aceasta poate produce fire care au fost de aproximativ o zecime din diametrul unui fir de păr uman, ceea ce e aproximativ aceeaşi mărime cu cea a capilarelor”, a declarat Leon Bellan.
 
 
Cele mai noi cercetări în ingineria tisulară utilizează geluri pe bază de apă, cunoscute sub numele de „hidrogeluri”. Dar, deşi hidrogelurile funcţionează bine pentru a crea ţesuturi artificiale, acestea au avut o problemă în combinaţia cu mecanismul pentru vată de zahăr. 
 
Leon Bellan a găsit soluţia într-un polimer numit „PNIPAM”. PNIPAM este insolubil la unele temperaturi şi solubil la altele, astfel Bellan şi colegii săi au putut pune la încercare „vată de zahăr” produsă de mecanism. Menţinându-l la o temperatură constantă care să nu-i permită să se dizolve în apă, cercetătorii au folosit o matriţă specială pentru gel. Ceea ce a mai rămas de făcut era un sistem tridimensional de capilare artificiale.
 
Bellan şi colegii săi au raportat că acest sistem artificial a fost capabil să ţină celule în viaţă pentru mai mult de o săptămână. Această metodă de creare a capilarelor artificiale este încă în stadiul de cercetare, dar Bellan speră că aceasta va ajuta în cele din urmă pentru a sprijini organe artificiale. 
 
„Scopul nostru este de a crea un set de instrumente de bază, care va permite altor cercetători să folosească această abordare simplă, cu costuri reduse pentru a crea un sistemul vascular artificial necesar pentru a susţine ficatul artificial, rinichii, oasele şi alte organe”, a declarat Bellan.
 
 
Sursa: Bustle
 
Vă recomandăm şi aceste articole: 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase