Home » Știință » Francezii construiesc primul dispozitiv capabil să producă electricitate pe bază de fuziune nucleară, în afara unui laborator – VIDEO

Francezii construiesc primul dispozitiv capabil să producă electricitate pe bază de fuziune nucleară, în afara unui laborator – VIDEO

Francezii construiesc primul dispozitiv capabil să producă electricitate pe bază de fuziune nucleară, în afara unui laborator – VIDEO
Publicat: 26.02.2016
Şantierul a început în anul 2007

Oamenii de ştinţă din cadrul institutului francez de cercetare Cadarache lucrează în momentul de faţă la realizarea unui dispozitiv care va produce energie electrică pe bază de fuziune nucleară. Maşinăria, denumită „ITER” („Calea”, în limba latină), va fi prima şi, totodată, cea mai mare centrală de acest tip construită până acum.

Prin fuzionarea a două tipuri de izotopi ai hidrogenului, deuteriu şi tritiu, centrala va putea genera circa 500 de megawaţi de electricitate. Pe de altă parte, ITER va avea nevoie de 10 ori mai puţină energie pentru a fi pusă în funcţiune.

În momentul în care construcţia maşinăriei va fi finalizată, ea va măsura circa 30 de metri în diametru şi în înălţime. Prin urmare, centrala va avea cele mai mari dimensiuni din categoria ei şi, mai mult decât atât, va reprezenta primul dispozitv care va genera energie electrică pe bază de fuziune nucleară în afara unui laborator.

Şantierul a început în anul 2007 şi se estimează că va fi finalizat până în anul 2019. În 2020, oamenii de ştiinţă speră că vor obţine prima mostră de plasmă. De-abia în anul 2027 dispozitivul va putea funcţiona la capacitate maximă.

Până în luna iunie a anului 2015, în construirea maşinăriei au fost investiţi circa 14 miliarde de dolari. Chiar dacă suma alocată construirii dispozitivului se va mări considerabil, cercetătorii francezi susţin că, la final, rezultatul va merita orice efort.

Spre deosebire de celelalte mecanisme, care, în momentul de faţă, sunt capabile să producă fuziune nucleară, ITER va putea realiza realiza acest proces folosind mai puţină energie decât va genera după ce va fi pusă în funcţiune. În acest sens, pentru ca fuziunea deuteriului şi a tritiului să fie realizată, va fi nevoie de atingerea unei temperaturi de peste 150 de milioane de grade Celsius.

În cadrul procesului de fuziune nucleară, un rol important îl deţin şi atomii de heliu. Aceştia au rolul de a genera temperatura necesară realizării fuziunii, fapt pentru care dispozitivul nu mai necesită alimentare cu energie electrică suplimentară pentru a produce plasmă.

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Ce reprezintă litera ”i” din cuvântul „iPhone”?

                                        Suntem cu un pas mai aproape de a obţine combustibilul perfect. Experiment excepţional al chimiştilor americani

                                             O piesă de excepţie a artei româneşti, expusă la Muzeul Naţional de Istorie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase