Home » Știință » Boala rară care ucide subit tinerii: ”Este dificil de diagnosticat”

Boala rară care ucide subit tinerii: ”Este dificil de diagnosticat”

Boala rară care ucide subit tinerii: ”Este dificil de diagnosticat”
Publicat: 06.06.2016
CMHO este o patologie cardiacă rară care, nedetectată la timp, poate aduce moartea sportivilor de performanţă. Medicul Lucian Dorobanţu cum putem ţine sub control această boală.

“Cardiomiopatia hipertrofică (CMH) este o afecţiune cardiacă primară, ce se caracterizează prin ȋngroşarea pereţilor ventriculari şi dezorganizarea arhitecturii muşchiului inimii. O categorie aparte, care prezintă un mare risc dacă boala nu este detectată şi tratată din timp, sunt sportivii de performanţă. Din punct de vedere clinic, simptomatologia variază larg, de la asimptomatic până la cazuri cu insuficienţă cardiacă severă sau moarte subită”, spune medicul Lucian Dorobanţu pentru Gândul.

Boala, dificil de diagnosticat şi tratat, implică controale amănunţite şi tratament de specialitate. “Cardiomiopatia hipertrofică obstructivă (CMHO) este una dintre principalele cauze de deces subit la pacienţii tineri, mai ales la sportivii de performanţă.

Diagnosticul pacienţilor cu CMHO presupune efectuarea următoarelor investigaţii: electrocardiogramă, ecocardiografie transtoracică de repaus şi de stres, ecocardiografie transesofagiană, Holter ECG/48 de ore, rezonanţă magnetică cardiacă (esenţială inclusiv în managementul intraoperator al pacienţilor) şi de cele mai multe ori testare genetică. Acest tip de investigaţii se fac doar în centrele integrate şi presupune,  pe langă aparatura de ultimă generaţie, şi evaluarea pacientului de către o echipă multidisciplinară (cardiolog, imagist, chirurg, anestezist) cu expertiză în acest tip de patologii rare”, precizează medicul specializat în chirurgie cardiovasculară pentru Gândul.

Sportul competiţional este interzis când suferim de o astfel de afecţiune. “30% dintre morţile subite apar în timpul efortului. Sportul recreativ, fără efort isometric, este insă indicat. Pentru tinerii care se hotărăsc să îmbrăţişeze o carieră sportivă, este necesar în primul rând un program integrat de informare şi screening pentru depistarea acestei patologii. Poastilele pot fi eficiente în majoritatea cazurilor.. Dacă pacientul nu răspunde la tratamentul medicamentos, se recurge la tratamentul invaziv. Conform ghidurilor americane europene, terapia invazivă  recomandată este cea chirugicală. Conform aceloraşi ghiduri, datorită rezultatelor superioare, ea trebuie efectuată numai în centre cu experienţă. Beneficiile pacienţilor care apelează la tratamentul chirurgical sunt dispariţia simptomatologiei şi scăderea importantă a riscului de moarte subită, pacientul revenind la o viaţă normala în 95% dintre cazuri”, spune medicul Lucian Dorobanţu pentru Gândul..

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase