Home » Știință » Stephen Hawking a găsit, în sfârşit, explicaţia la Paradoxul informaţional al găurii negre

Stephen Hawking a găsit, în sfârşit, explicaţia la Paradoxul informaţional al găurii negre

Stephen Hawking a găsit, în sfârşit, explicaţia la Paradoxul informaţional al găurii negre
Publicat: 08.06.2016
Concluzia la care a ajuns celebrul cercetător se bazează pe două teorii publicate în ianuarie 2016.

La începutul acestui an, Stephen Hawking susţinea că a găsit o explicaţie posibilă pentru a demonstra Paradoxul informaţional al găurii negre. Conform acestei teorii, găurile negre pot, în mod simultan, să distrugă materie şi să o reţină. Acum, la şase luni după publicarea ipotezei, fizicianul britanic sugerează că omenirea se află tot mai aproape de a rezolva această problemă o dată pentru totdeauna. 

În urmă cu 100 de ani, Albert Einstein spunea că orice obiect care depăşeşte linia orizontului de evenimente al unei găuri negre dispare definitiv. Un astfel de exemplu este lumina, motiv pentru care obiectul astronomic despre care discutăm a fost denumit ,,gaură neagră”. 

 
În anii ’70, Stephen Hawking afirma, însă, că radiaţia poate ieşi dintr-o gaură neagră, datorită legilor mecanicii cuantice. Pe scurt, cercetătorul spunea că, în momentul în care o gaură neagră absoarbe jumătatea unei perechi particulă-antiparticulă, particula este eliminată în spaţiul cosmic, captând, în timpul propulsiei, o parte din energia găurii negre. În timp, datorită acestui fenomen, găurile negre pot dispărea, lăsând în urma lor o radiaţie electromagnetică cunoscută sub numele de ,,radiaţie Hawking”.
 
Principala problemă este că, în conformitate cu cele mai bune calcule realizate de Hawking, radiaţiile nu ar conţine nicio informaţie utilă referitoare la compoziţia materiei absorbite de găurile negre, ceea ce înseamnă că materia este pierdută definitiv. Acest fenomen nu poate fi înţeles prin prisma cunoştinţelor din fizica modernă, care sugerează că parcursul timpului poate fi inversat oricând.
 

Cercetătorul britanic este de părere ca ar putea soluţiona această problemă. Conform fizicianului, găurile negre ar fi înconjurate de halouri care au capacitatea de a stoca informaţie. Aceste structuri sunt formate din excitaţii cuantice de energie scăzută, ce poartă cu ele amprenta tuturor obiectelor absorbite de găurile negre, chiar şi după ce acestea se evaporă. 

Hawking a ajuns la această concluzie în urmă cu şase luni, după ce a luat în calcul două ipoteze: gravitaţia cuantică are o structură unică, iar găurile negre nu au halouri formate din excitaţii cuantice. Acum, după ce a realizat toate calculele necesare, cercetătorul afirmă că este posibil să fi desluşit misterul ce planează în jurul găurilor negre. 

Oamenii de ştiinţă susţin că, deşi rezultatele obţinute de Stephen Hawking sunt deosebit de importante, savanţii vor trebui să muncească foarte mult până a putea afirma cu siguranţă că pot explica Paradoxul informaţional al găurii negre. 

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Stephen Hawking: „Raiul este o poveste inventată pentru oamenii care se tem de moarte”

                                             Savantul Stephen Hawking „cântă” într-un cover al piesei „Galaxy Song” – VIDEO

                                             ,,Particula lui Dumnezeu” generează certuri între doi giganţi ai fizicii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase