Home » Știință » Cercetătorii au dezlegat un alt mister al planetei Ceres

Cercetătorii au dezlegat un alt mister al planetei Ceres

Cercetătorii au dezlegat un alt mister al planetei Ceres
Publicat: 29.07.2016
Cercetătorii din Statele Unite ale Americii au aflat ce provoacă dispariţia craterelor de pe Ceres, planeta pitică din centura de asteroizi a Sistemului nostru Solar.

Noile descoperiri sugerează că dispariţia craterelor s-ar fi produs de-a lungul a sute de milioane de ani datorită suprafeţei îngheţate şi activităţii geotermale a planetei. ,,Am concluzionat că un număr semnificativ de cratere de pe Ceres a fost obliterat dincolo de măsurătorile geologice recunoscute de-a lungul timpului, din cauza căreia a rezultat compoziţia peliculei şi evoluţia din interiorul planetei,” a declarat Simone Marchi, de la Southwasr Research Institute din Colorado.

Înainte de a afla posibilele motive pentru care craterele imense lipsesc de pe Ceres, echipa a utilizat un simulator computerizat pentru a afla câte formaţiuni ar trebui să existe.

Aceştia au concluzionat că de la formarea planetei ar fi trebuit să existe cel puţin 10-15 cratere imense, cu diametrul de cel puţin 400 de km. Mulţumită misiunii  NASA, cercetătorii au descoperit că există doar 16 cratere pe Ceres, dar niciunul nu are un diametru mai mare de 100 km.

Singurele formaţiuni asemănătoare sunt ,,planitiae” (depresiuni extinse) care probabil au fost create în urma unor impacturi puternice cu alte obiecte. Echipa  a încercat să descopere cum a reuşit Ceres să ,,încalce” datele simulate de calculator. Aceştia au dezvoltat câteva teorii, deşi niciuna nu este încă concretă.

Una dintre ipoteze este că Ceres s-a format cu mult timp înainte ca Sistemul Solar să ia naştere, în perioada în care impacturile cu alte obiecte erau mult mai rare. De-a lungul timpului, orbita planetei pitice a plasat-o în centura de asteroizi.

O altă teorie este reflectată de activitatea geotermală, completată de suprafaţa îngheţată a planetei.

Lipsa craterelor imense nu este singurul mister geologic pe care cercetătorii l-au rezolvat recent

La începutul acestei luni, cercetătorii de la NASA au descoperit probe care sugerează că micile pete strălucitoare descoperite în craterul lui Ceres provin dintr-un impact care a răzuit o parte din suprafaţa planetei şi a lăsat în urmă urme de carbonat de sodiu.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase