Home » Știință » Această formă ciudată de pe Marte ar putea fi locul perfect pentru viaţă extraterestră. ”Arată ciudat”

Această formă ciudată de pe Marte ar putea fi locul perfect pentru viaţă extraterestră. ”Arată ciudat”

Publicat: 12.11.2016
O depresiune cu o formă ciudată de pe Marte ar putea fi noul loc în care ar putea exista semne de viaţă, conform unui studiu realizat de Universitatea din Texas.

Depresiunea s-ar fi format dintr-un vulcan aflat sub un gheţar, locul ar fi putut fi cald şi bogat în chimicale, potrivit pentru dezvoltarea vieţii microbiene.

,,Am fost atraşi de această zonă deoarece arăta ca şi cum ar deţine ingredientele cheie pentru a fi habitabilă, apă, căldură şi nutrienţi,” a declarat principalul autor Joseph Levy. Depresiunea se află în interiorul unui crater aşezat pe marginea bazinului Hellas, de pe Marte, şi este înconjurată de sedimente glaciare. Prima dată i-a atras atenţia lui lui Levy, în 2009, când a observat crăpături în imaginea pe care sonda Reconnaissance a realizat=o pe Marte. Acestea arătau similar cu crovurile de gheaţă de pe Pământ., formaţiuni descoperite în Islanda, produse de erupţia vulcanică de sub un strat de gheaţă.

,,Aceste forme de relief ne-au atras atenţia pentru că arată ciudat. Sunt concentrice şi fracturate, precum ochiul unui taur. Acest model se regăseşte şi pe Pământ,” a declarat Levy.

El, împreună cu echipa sa, au analizat în detaliu depresiunea cu ajutorul imaginilor stereoscopice, pentru a afla dacă depresiunea a fost realizată în urma activităţii vulcanice sau în urma coliziunii cu un asteroid. Colaboratorul studiului Timothy Goudge a utilizat imagini cu rezoluţie mare, pentru a crea imagini 3D care i-au ajutat pe cercetători să analizeze adâncimea şi forma depresiunii.

Analizele au dezvăluit că depresiunile aveau forma unui coş de vulcan cu o circumferinţă mare, care se îngusta în adâncime.

După ce au testat mai multe ipoteze privind depresiunile, cercetătorii au sugerat că ambele s-ar fi format în moduri diferite. Depunerile de pe marginea depresiunii din Galaxias Fossae sugerează că s-ar fi format în urma unui impact. În contrast, depresiunea din Hellas a prezentat semne ale originilor vulcanice.

Sursa: Science Daily

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Pe suprafaţa planetei Marte a fost observat un CRUCIFIX. Ce alte structuri au mai fost identificate – FOTO+VIDEO

Pe Marte a existat apă cu miliarde de ani înainte ca cercetătorii să considere posibil fenomenul

Curiosity a descoperit un meteorit cu o structură ,,ciudată” pe suprafaţa planetei Marte

7 situri antice care se presupune că au fost construite de extratereştri

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase