Home » Știință » ESO a publicat imagini INCREDIBILE cu două nebuloase aflate la peste 5.000 de ani lumină de Pământ

ESO a publicat imagini INCREDIBILE cu două nebuloase aflate la peste 5.000 de ani lumină de Pământ

Publicat: 04.02.2017
Noile imagini făcute publice de către European Southern Observatory (ESO) prezintă incredibila nebuloasă Homar ( NGC 6334) şi Gheara de Pisică (NGC 6357). Imaginea are o dimensiune de 49.511 pe 39.136 de pixeli, fiind una dintre cele mai mari fotografii lansate de ESO.

Obiectele localizate la 5.500, respectiv 8.000 de ani lumină de Pământ au fost descoperite de astronomul britanic Josh Herschel în 1837. Însă după multe zeci de ani imaginile au început să devină mai clare, notează IFL Science.

Instrumentele astronomice s-au îmbunătăţit semnificativ de atunci, iar în prezent nebuloasele pot fi observate la cea mai bună calitate. Camera OmegaCam de 256 de megapixeli, care a fotografiat nebuloasele, este sensibilă la regiunile de lumină vizibilă unde emisiile de hidrogen sunt foarte puternice. 

Sursa: ESO

Norii gazoşi gigantici sunt compuşi în mare parte din hidrogen şi înconjoară stelele tinere şi fierbinţi care sunt de 10 ori mai grele decât Soarele. Acestea emit o cantitate mare de lumină ultravioletă care este absorbită de hidrogen. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase