Home » Știință » Rolul suprinzător pe care îl îndeplinesc plămânii. ,, Au un scop mult mai complex”

Rolul suprinzător pe care îl îndeplinesc plămânii. ,, Au un scop mult mai complex”

Publicat: 26.03.2017
Utilizând microscopia video în interiorul plămânilor şoarecilor vii, experţii au descoperit că plămânii joacă un rol, necunoscut până în prezent în producerea sângelui.

Cercetătorii au descoperit că plămânii produc o cantitate mare de trombocite în sistemul circulator al şoarecilor, conform Science Daily. O altă descoperire surprinzătoare sugerează existenţa unui depozit de celule stem din sânge, capabil să restabilească producţia de sânge, atunci când celulele stem din măduva osoasă sunt epuizate. 

,,Descoperirea sugerează că plămânii au un rol mult mai complex, aceştia nu realizează doar procesul de respiraţie, ci joacă şi un rol important în formarea unor aspecte cruciale ale sângelui,” a declarat pneumologul Mark R. Looney, principalul autor al studiului. 

Descoperirea i-ar putea ajuta pe medici să înţeleagă mai bine persoanele care suferă de un număr scăzut al trompocitelor (trombocitopatie), boală care afectează milioane de oameni, crescând riscul sângerărilor incontrolabile. 

Cu ajutorul tehicii de imagistrică intravitală bifotonică, experţii au reuşit să urmărească comportamentul celulelor din interiorul vaselor de sânge ale plămânilor şoarecilor.  Aceştia au analizat legătura dintre sistemul imunitar şi circulaţia trombocitelor din plămâni. În interiorul vaselor din plămâni, experţii au descoperit o producţie mare de trombocite numite megacariocite. 

Imaginile mult mai detaliate au dezvăluit că megacariocite produc peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, în interiorul vaselor din plămâni. Rezultatele sugerează că peste 50% din trombocitele şoarecilor sunt produse în plămâni, nu în măduva osoasă, după cum credeau cercetătorii anterior. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase