Home » Știință » Savanţii au scos la iveală un detaliu uimitor al apei: ”Reprezintă două lichide simple cu o relaţie complicată”

Savanţii au scos la iveală un detaliu uimitor al apei: ”Reprezintă două lichide simple cu o relaţie complicată”

Savanţii au scos la iveală un detaliu uimitor al apei: ”Reprezintă două lichide simple cu o relaţie complicată”
Publicat: 01.07.2017
Cercetătorii au descoperit două faze ale apei lichide care prezintă diferenţe semnificative de structură şi densitate. Rezultatele sunt bazate pe studii experimentale care au utilizat razele X.

Apa, substanţa care este esenţială pentru emergenţa vieţii, are peste 70 de proprietăţi particulare, care fac ca apa să aibă o categorie proprie. Tocmai aceste proprietăţi diferite faţă de cele ale altor lichide fac, de asemenea, ca apa să ducă la apariţia vieţii aşa cum o cunoaştem, scrie Science Daily.

Anders Nilsson, profesor la Universitatea Stockholm şi autorul acestui studiu, a precizat că „proprietatea remarcabilă este că apa poate exista ca două lichide diferite la temperaturi scăzute, atunci când procesul de cristalizare este lent”.

Descoperirea a putut fi realizată printr-o combinaţie de studii care utilizează raze X. La Argonne National Laboratory, de lângă Chicago, au fost evidenţiate cele două structuri diferite, iar la laboratorul DESY din Hamburg a putut fi investigată dinamica şi a putut fi confirmat faptul că există într-adevăr două faze lichide. Practic, cercetătorii au „bombardat” moleculele de apă cu raze X, la temperaturi foarte mici, într-o gheaţă cu densitate mare, creând astfel două stări lichide diferite ultra-vâscoase de apă.

Ideea acestui studiu a plecat de la faptul că se cunoşteau deja cele două faze cristaline ale apei, cu densitate mică şi cu densitate mare.

Aşadar, Lars G.M. Pettersson, profesor la Universitatea din Stockholm şi membru al echipei de cercetare, menţionează că, „pe scurt, apa nu este un lichid complicat, ci reprezintă două lichide simple cu o relaţie complicată”.

Noile rezultate nu doar generează o cunosştere de ansamblu a apei la diferite temperaturi şi presiuni, ci şi modul în care apa este influenţată de săruri şi biomolecule esenţiale vieţii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

APA are MEMORIE. Descoperirea care poate schimba total lumea – VIDEO

Oamenii de ştiinţă susţin că, până la urmă, apa are gust

O inovaţie poate salva viaţa a milioane de oameni: apa potabilă va putea fi obţinută uşor chiar şi în zonele aride

Câteva motive principale ca să bei mai multă apă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase