Home » Știință » Viitorul este aici! Fizica cuantică va revolutiona sistemele de comunicaţii

Viitorul este aici! Fizica cuantică va revolutiona sistemele de comunicaţii

Viitorul este aici! Fizica cuantică va revolutiona sistemele de comunicaţii
Publicat: 03.07.2017
Cercetătorii de la Institut national de la recherche scientifique (INRS) din Canada au reuşit să creeze un sistem utilizând un cip fotonic fabricat prin procese similare cu cele ale electronicelor integrate.

Astfel, echipa a demonstrat că fotonii pot deveni resurse importante atunci când sunt generate în forma qubiturilor de culori amestecate, scrie Science Daily.

Aceşti fotoni au mai multe culori simultan, iar culorile fiecărui foton din pereche sunt legate, indiferent de distanţa de separare între aceştia.

Cu fiecare frecvenţă – sau culoare – reprezentând o dimensiune, fotonii sunt generaţi pe cip ca o stare cuantică (qubit). Până acum, ştiinţa informatică cuantică s-a concentrat în mare parte pe exploatarea qubiturilor bazate pe un sistem bidimensional, unde cele două situaţii sunt suprapuse (spre exemplu, 0 ŞI 1 în acelaşi timp, spre deosebire de modelul standard de 0 SAU 1). Funcţionarea în domeniul frecvenţei permite suprapunerea mai multor situaţii (spre exemplu, un asemenea foton poate fi şi roşu şi galben şi verde şi albastru), crescând astfel cantitatea de informaţie dintr-un singur foton.

Profesorul Roberto Morandotti, cercetător la INRS, confirmă realizarea unui sistem cuantic cu cel puţin o sută de dimensiuni, folosind această abordare, iar tehnologia disponibilă poate permite crearea unui sistem cu 9.000 de dimensiuni.

Această nouă abordare are potenţialul de a îmbunătăţi substanţial sistemele de telecomunicaţii care utilizează în principal semnalele clasice.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un experiment de fizică cuantică a confirmat o teorie dificil de explicat: Realitatea nu există până nu o măsurăm – VIDEO

Mecanica cuantica: misterioasa teorie – Smart Nation

Fizica cuantică oferă o explicaţie ştiinţifică pentru existenţa sufletului, anunţă doi cercetători de renume (VIDEO)

Teoria cuantică, cauza deciziilor iraţionale

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase