Home » Știință » Ploaia de meteori Orionide, al doilea fenomen astronomic produs de cometa Halley, va avea loc în acest weekend. Cum le puteţi vedea?

Ploaia de meteori Orionide, al doilea fenomen astronomic produs de cometa Halley, va avea loc în acest weekend. Cum le puteţi vedea?

Publicat: 20.10.2017
Orionidele, ploaia de meteori, vor putea fi vizibile pe cerul senin în acest sfârşit de săptămână. În timpul fenomenului, meteoriţii vor cădea cu o viteză de 65 de kilometri pe secundă.

Orionidele vor avea loc pe data de 21 octombrie, punctul maxim fiind atins la 06:00, ora României. Conform Thrilist, în punctul maxim ploaia de meteoriţi poate trimite pe cer între 80 şi 90 de stele căzătoare. Anul acesta însă, frecvenţa va fi mai redusă, de doar 20 de meteoriţi pe oră. 

Bill Cooke, din cadrul NASA, a declarat că ”din cauza vitezei mari a Orionidelor acestea vor arde mult mai rapid”. De asemenea, el notează că meteoriţii din luna octombrie sunt importanţi deoarece sunt părţi ale cometei Halley. Acesta fiind unul dintre cele două fenomene produse de faimoasa cometă, care va ajunge în apropierea Pământului abia în 2061. 

Pentru  a urmări fenomenul trebuie să căutaţi constelaţia Orion care se află în emosfera de Nord. Vizibilitatea ploii de stele va depinde de câţiva factori, luminile intense ale oraşelor, vremea şi poziţia geografică. 

,,Orionidele sunt printre primele cinci cele mai importante ploi de meteori ale anului,” a declarat meteorologul Brian Lada, din cadrul AccuWeather. 

Atunci când cometa Halley trece prin sistemul solar se încinge la bază. Diferenţa de temperatură dintre zonele reci ale spaţiului şi părţile cometei care sunt încălzite de lumina solară din departare este atât de extremă încât părţi din miezul său îngheţat sunt sublimate, ceea ce înseamnă că gheaţa se transformă în gaz.
 
Suflul gazos propulsează segmente solide în spaţiu, dintre care unele se îndreaptă şi către Pământ.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase