Home » Știință » Industria petrolului poate primi o lovitură cauzată de invenţia unei metode prin care fibra de carbon este fabricată din plante

Industria petrolului poate primi o lovitură cauzată de invenţia unei metode prin care fibra de carbon este fabricată din plante

Industria petrolului poate primi o lovitură cauzată de invenţia unei metode prin care fibra de carbon este fabricată din plante
Publicat: 25.01.2018
Fibra de carbon este materialul viitorului care încet dar sigur devine materialul prezentului. Este de cinci ori mai rezistent ca oţelul şi are doar o mică fracţie din masa acestuia. Deşi începe să fie folosit la scară din ce în ce mai largă, producţia acestuia pune unele probleme: este costisitoare şi este nevoie de petrol şi alte ingrediente scumpe, care reprezintă materia primă a fibrei de carbon. O inovaţie va schimba acest lucru, putând crea aceeaşi fibră de carbon mai ieftin şi folosind ca materie brută plante în loc petrol.

Cercetătorii americani de la National Renewable Energy Laboratory (NREL) au elaborat o nouă metodă care le permite să producă acrilonitrilul – compusul chimic de bază care este folosit în crearea fibrei de carbon – la un preţ redus şi fără să afecteze mediul, scrie Popular Science.

În mod normal, acrilonitrilul (CH2=CH-CN) se obţine din petrol, amoniac, oxigen şi un catalizator scump. Procesul produce multă căldură şi eliberează un produs secundar toxic. De asemenea, pentru că este realizat din petrol, costul fibrei de carbon tinde să varieze odată cu preţul petrolului. Acest fapt a dus la „o adoptare mai scăzută a fibrei de carbon în fabricarea maşinilor şi a avioanelor”, a precizat Gregg Beckham, conducătorul grupului de cercetare de la NREL. „Dacă poţi stabiliza preţul acrilonitrilului prin furnizarea unei materii prime pentru crearea compusul, putem face ca fibra de carbon să fie mai ieftină”.

Producţia acrilonitritului s-a putut realiza în experimentele de laborator din părţile de plante care nu sunt comestibile, precum fân sau coceni. Savanţii au dezintegrat aceste materiale în zahăr, care apoi era convertit într-un acid şi combinat cu un catalizator ieftin care le permitea generarea de acrilonitril. Procesul nu a generat căldură în exces şi nu a creat produse secundare.

Oamenii de ştiinţă consideră că procesul poate fi utilizat şi la scară largă în fabricarea fibrei de carbon. Acum, aceştia lucrează cu mai multe companii pentru a produce o cantitate mare de acrilonitril care va fi transformat în fibră de carbon şi va fi testată în industria automobilelor.

De asemenea, o altă consecinţă este consumul mai mic de combustibil. Fiind un material mai uşor ca oţelul, un vehicul din fibră de carbon se poate deplasa cu aceeaşi viteză folosind o putere mai mică, deci şi  mai puţin combustibil.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Coşmarul companiilor de petrol va deveni realitate în câţiva ani. Primul reactor de fuziune nucleară care va oferi energie nelimitată este aproape gata- VIDEO + FOTO

Această nouă invenţie transformă emisiile de gaze în petrol – VIDEO

Testele acustice pentru descoperirea zăcămintelor de petrol au ucis 615 delfini?

Savanţii au inventat cel mai rezistent şi uşor material de pe Pământ. Este de 10 ori mai puternic ca oţelul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase