Home » Știință » Substanţele chimice din săpun şi alte produse casnice poluează atmosfera

Substanţele chimice din săpun şi alte produse casnice poluează atmosfera

Substanţele chimice din săpun şi alte produse casnice poluează atmosfera
Publicat: 27.02.2018
Substanţele chimice din produsele de consum utilizate zi de zi, cum ar fi săpunul, reprezintă o sursă majoră de poluare a atmosferei comparabilă cu cea a gazelor de eşapament.

Săpunurile eliberează o cantitate semnificativă de produse petrochimice şi „concurează” cu transportul ca poluator major al aerului în marile oraşe. Poluarea atmosferei se află pe locul cinci în lume printre riscurile pentru sănătate, scrie Rador.

Autorităţile din multe ţări sunt supuse presiunii de a asigura un aer curat. Cercetările efectuate de oamenii de ştiinţă din Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din SUA indică faptul că substanţele chimice toxice din mediul urban nu provin doar din transport. Oamenii de ştiinţă au examinat contribuţia compuşilor organici volatili la poluarea aerului. Acestea sunt substanţe chimice care pot produce atât particule fine, cât şi ozon.

Ele sunt conţinute de multe produse utilizate frecvent, cum ar fi cernelurile, adezivii, agenţii de curăţare, produsele de îngrijire personală, solvenţii, parfumurile, pesticidele obţinute din produse petroliere. Potrivit oamenilor de ştiinţă americani, aceste produse zilnice sunt responsabile pentru jumătate din compuşii organici volatili din oraşele industriale. Rezultatul este surprinzător, deoarece doar aproximativ cinci procente din ţiţei sunt rafinate pentru produse chimice de consum, iar din 95% sunt produşi combustibili.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase