Home » Știință » Un implant pe creier reprezintă viitorul pentru o super memorie

Un implant pe creier reprezintă viitorul pentru o super memorie

Un implant pe creier reprezintă viitorul pentru o super memorie
Publicat: 29.04.2018
Dacă un cip de calculator ar fi implantat în creierul tău şi ţi-ar monitoriza fiecare amintire, ar putea oare să înveţe să îşi şi amintească, în locul tău? Conceptul poate suna ca o poveste science-fiction, dar, potrivit unei noi lucrări din Journal of Neural Engineering, o astfel de tehnologie ar putea fi o realitate în viitor.

 Într-un studiu pilot finanţat de militari, oamenii de ştiinţă au testat cu succes ceea ce ei numesc o „memorie protetică” – un implant neural care poate învăţa să recunoască activitatea creierului atunci când reaminteşte corect informaţiile noi şi apoi replică această activitate cu ajutorul semnalelor electrice.

Într-un mic test realizat pe 15 pacienţi trataţi de epilepsie, proveniţi de la Centrul Medical Baptist Wake Forest, acest sistem protetic de memorie s-a dovedit că i-a ajutat să-şi îmbunătăţească memoria pe termen scurt cu o medie de 35%. Potrivit autorului studiului Robert Hampson, profesor de fiziologie, farmacologie si neurologie la Wake Forest School of Medicine din Carolina de Nord, acest grad de îmbunătăţire a memoriei pe termen scurt este „imens”.

Realizarea amintirilor

Pacienţii au participat la o procedură de cartografiere a creierului pentru a trata crizele convulsive şi le-au fost implantaţi chirurgical electrozi în diferite părţi ale creierului, inclusiv hipocampus – partea creierului implicată în formarea de noi amintiri. Ulterior, aceştia au fost supuşi la anumite provocări/jocuri.

Jocul a fost o provocare de bază în memorie, care a implicat identificarea a câteva imagini ce au fost afişate pe un ecran anterior. Întârzierea dintre a vedea o imagine şi a fi nevoit să o reamintească a variat de-a lungul studiilor, la o durată iniţială de aproximativ 2 minute şi în cele din urmă de până la 75 de minute. Pe masură ce pacienţii au rezolvat sarcinile, cercetătorii au monitorizat activitatea creierului prin implanturile electrodului. Deoarece pacienţii au răspuns mai multor întrebări în mod corect, cercetătorii au compilat o imagine tot mai clară a ceea ce arată activitatea mentală a fiecărui pacient.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase