Home » Știință » Cercetătorii americani au venit cu un tip revoluţionar de conservare a artefactelor

Cercetătorii americani au venit cu un tip revoluţionar de conservare a artefactelor

Cercetătorii americani au venit cu un tip revoluţionar de conservare a artefactelor
Publicat: 22.09.2018
Într-un nou studiu, Sameh Tawfick, profesor la University of Illinois, a fost inspirat de procesul de poleire cu metale preţioase pe care îl foloseau anticii. Dar în loc de aur, savantul a aplicat un strat de grafen care are rol protector împotriva deteriorării.

În cadrul studiului, cercetătorii au învelit mici „frunze” de paladiu cu un singur strat de grafen, scrie Phys.

Foliile metalice au multe avantaje ca material de învelire, inclusiv disponibilitatea comercială şi preţul mic. Dar Tawfick şi echipa sa au demonstrat că legarea unui singur strat de grafen (de grosimea unui atom) de folii are beneficii neaşteptate, inclusiv rezistenţa mecanică îmbunătăţită.

Inovaţia oferă o oportunitate interesantă pentru aplicaţiile unui înveliş protector asupra structurilor de dimensiuni mari precum clădirile sau vasele, suprafeţe metalice ale electronicelor şi artefacte mici şi preţioase sau bijuterii.

„Adăugarea unui strat de grafen pe paladiu face noul material de două ori mai rezistent. Este, de asemenea, mai atractiv în ceea ce priveşte costul. Cantitatea de grafen necesară pentru a acoperi structurile poleite ar fi infimă”, a precizat Tawfick.

Mai mult, echipa a dezvoltat o nouă tehnologie care permite creşterea grafenului de calitate direct pe suprafaţa foliilor de paladiu groase de 150 de nanometri – acest lucru în doar 30 de secunde. Folosind un proces numit depozitare chimică a vaporilor, în care foliile sunt procesate la 1.100 de grade Celsius, materialul de paladiu acţionează ca un catalizator, permiţând reacţia rapidă a gazelor.

„Depozitarea vaporilor chimici de grafen necesită o temperatură foarte ridicată, ceea ce ar degrada sau topi metalul. Procesul pe care l-am creat precipită grafenul suficient de rapid pentru a evita degradarea”, a precizat Kaihao Zhang, unul dintre savanţi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Viitorul e aici! A fost creată prima jachetă din grafen. Cât costă aceasta

Grafenul, materialul-minune al erei noastre, poate fi cheia controlării evaporării apei

Proprietăţile grafenului, materialul-minune al secolului XXI, au fost testate în premieră în condiţii de microgravitaţie şi are potenţialul de a revoluţiona industria spaţială

Fizicienii susţin că au obţinut o imagine holografică a unei găuri negre cu ajutorul unui ”fulg” de grafen

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase