Home » Știință » Bombardamentele Aliaţilor în Europa, în Al Doilea Război Mondial, au slăbit ionosfera

Bombardamentele Aliaţilor în Europa, în Al Doilea Război Mondial, au slăbit ionosfera

Bombardamentele Aliaţilor în Europa, în Al Doilea Război Mondial, au slăbit ionosfera
Publicat: 29.09.2018
Bombardamentele Aliaţilor din cel de-Al Doilea Război Mondial au provocat dezastre la nivelul solului, însă unda de şoc produsă de acestea a fost detectată şi din spaţiu. Specialiştii Universităţii din Reading au dezvăluit că unda de şoc produsă de bombele lansate de avioanele Aliaţilor în oraşele europene, printre care s-a aflat la acel moment şi România, a slăbit ionosfera.

Cercetătorii utilizează descoperirea pentru a înţelege modul în care fenomenele naturale precum erupţiile vulcanice, fulgere sau cutremurele afectează atmosfera superioară a Pământului, informează Phys

„Imaginile cu oraşele europene după ce au fost distruse de raidurile aeriene din timpul războiului sunt o amintire a dezastrelor provocate de exploziile realizate de oameni. Însă impactul acestor acţiuni în atmosfera superioară nu au fost detectate până acum”, a declarat Chris Scott, profesor de astrofizică. 

„Este uimitor să vezi cum ondulaţiile provocate de exploziile realizate de oameni au afectat graniţa cu spaţiul. Fiecare atac a eliberat energia a peste 300 de fulgere”, a adăugat el. 

În cadrul studiului, specialiştii au analizat observaţiile zilnice colectate între 1943-1945 de către Radio Research Centre din Marea Britanie. Secvenţele pulsaţiilor radio ale frecvenţelor cu unde joase au fost trimise la 100-300 de kilometri deasupra solului. Rezistenţa ionosferei este influenţată puternic de către activitatea solară şi influenţează tehnologiile din prezent, precum sistemele GPS sau radarele. 

Cercetătorii au analizat modificările ionosferei în perioada celor 152 de bombardamente masive ale Aliaţilor din Europa. Concentraţia de electroni a scăzut semnificativ din cauza undei de şoc produse de detonarea bombelor, la sol. Acest lucru ar fi dus la încălzirea atmosferei superioare şi la intensificarea pierderii ionizării. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase