Home » Știință » Cerebelul, deşi a fost anterior subestimat, este ”centrul de control al calităţii din creier”

Cerebelul, deşi a fost anterior subestimat, este ”centrul de control al calităţii din creier”

Cerebelul, deşi a fost anterior subestimat, este ”centrul de control al calităţii din creier”
Publicat: 30.10.2018
O parte a creierului, ignorată anterior de cercetători, joacă un rol important în majoritatea proceselor de la limbaj, emoţii şi planificările zilnice. Este vorba despre cerebel ce se găseşte atât la peşti şi şopârle, cât şi la oameni.

În cazul structurii cerebrale umane, cerebelul este legat de zone implicate în gândirea profundă, afirmă cercetătorii Universităţii Washington din St. Louis. „Credem că cerebelul acţionează ca ultima unitate de control al calităţii din creier”, a declarat Scott Marek, cercetător din cadrul Universităţii Washington. 

Conform NPR, descoperirea se adaugă sumei de dovezi ce arată că cerebelul „nu este implicat doar în funcţii senzo-motorii, ci este implicat în tot ceea ce facem”, a declarat dr. Jeremy Schmahmann, neurolog din cadrul Universităţii Harvard. 

Schmahmann, ce nu a fost implicat în studiu, a afirmat de o lungă perioadă de timp că cerebelul are un rol cheie în multe aspecte ale comportamentului uman, dar şi în afecţiuni precum schizofrenia. Până acum doar o mică parte din cercetători au analizat funcţiile cerebelului în afară de cele motorii. „Este un lucru extrem de neexplorat”, a afirmat dr. Nico Dosenbach, ce a condus studiul. 

Echipa a utilizat un tip special de imagistică cu rezonanţă magnetică pentru a analiza legăturile cerebrale ale unui grup de 10 persoane. Acest lucru a permis echipei să cuantifice diferitele legături dintre cerebel şi alte zone ale creierului. Ei au descoperit că doar 20% din cerebel este dedicat mişcării fizice, în timp ce 80% este dedicat zonelor implicate în funcţii precum gândirea abstractă, planificare, emoţie, memorie şi limbaj. Cerebelul nu realizează direct aceste sarcini, precum gânditul, la fel cum nu controlează direct nici mişcarea, afirma Marek. 

De fapt, el are ca sarcină controlarea zonelor creierului ce realizează aceste sarcini pentru ca acestea să îşi îmbunăţească sarcina. În esenţă, structura pare să fie un editor ce reanalizează şi îmbunătăţeşte gândurile şi deciziile unei persoane, a conchis Dosenbach.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase