Home » Știință » Creierul are încă multe secrete: cercetătorii au descoperit o nouă regiune cerebrală care suprimă frica

Creierul are încă multe secrete: cercetătorii au descoperit o nouă regiune cerebrală care suprimă frica

Creierul are încă multe secrete: cercetătorii au descoperit o nouă regiune cerebrală care suprimă frica
Publicat: 02.11.2018
Un studiu realizat de o echipă de savanţi de la Texas A&M University a dus la identificarea unei noi zone cerebrale implicată în inhibarea fricii. Descoperirea are potenţialul de a contribui la intervenţiile clinice la pacienţii cu boli psihice precum sindromul de stres posttraumatic.

Stephen Maren şi echipa sa au descoperit că o mică regiune din talamus numită nucleus reuniens are rol de inhibarea fricii la şoareci, scrie Medical Xpress.

Înainte de descoperire, se credea că regiunea este un canal prin care informaţia senzorială se deplasează de la periferia creierului la cortex, partea responsabilă cu formarea cogniţiei complexe.

„Este interesant pentru că ştim rolul cortexului prefrontal în reglarea emoţiilor, astfel a fost un mai interes în modul în care realizează acest mecanism”, a precizat Maren. „Identificarea acestei proiecţii din cortexul prefrontal în nucleus reuniens din talamus ne indică părţile din creier care sunt importante pentru funcţia de inhibare a fricii, ceea ce poate duce la un demers de creare de noi medicamente, terapii şi intervenţii împotriva tulburărilor psihice”, a adăugat cercetătorul.

În prezent, multe medicamente atacă fără discriminare toţi neuronii din creier. Terapiile comportamentale pentru sindromul de stres posttraumatic implică expunerea repetitivă a pacientului la evenimentul/mediul care a provocat trauma, în condiţii sigure, dar de obicei, trauma recidivează.

Acest lucru nu s-a întâmplat în experimentele pe şoareci realizate de cercetători. Maren şi echipa sa au dezactivat nucleus reuniens, ceea ce îi făcea pe şoareci incapabili de a suprima frica. Apoi au dezactivat neuronii din cortexul prefrontal care erau proiectaţi la reuniens. Au găsit că inhibarea acestora, de asemenea, prevenea suprimarea fricii.

Prin identificarea implicării acestui circuit specific din creier, implicat în inhibarea fricii, cercetătorii pot elabora tratamente mai precise pentru tulburări psihice, mai eficiente şi de o durată mai îndelungată.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Centrul fricii din creier a fost ”hackerit”. Anumite fobii au fost eliminate din creierul oamenilor

Amintirea fricii ar putea fi ştearsă complet din creier. Metoda revoluţionară care ar putea trata stresul post-traumatic

Frici, fobii şi angoase – cum se naşte frica?

Creierul oamenilor bilingvi este mult mai eficient în stocarea energiei şi selectarea informaţiilor importante

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase