Home » Știință » Rinichii crescuţi în laborator au dezvoltat celule cerebrale şi musculare

Rinichii crescuţi în laborator au dezvoltat celule cerebrale şi musculare

Rinichii crescuţi în laborator au dezvoltat celule cerebrale şi musculare
Publicat: 19.11.2018
Mai mulţi rinichi miniaturali, crescuţi în laborator, au dezvoltat o serie de celule cerebrale şi musculare.

Aceşti organoizi sunt crescuţi din celule stem alterate pentru a dezvolta celule specifice rinichilor. Conform Live Science, se pare că „reţeta” utilizată de aceste celule stem a dus şi la producerea altor organe.

Specialiştii susţin că nu se aşteptau la acest lucru, însă au analizat rezultatul final pentru a descoperi ce s-a întâmplat la nivel celular. Pentru a realiza acest lucru, cercetătorii au colectat mii de gene ale organoizilor ce reprezintă peste 83.000 de celule din 65 de mini-rinichi. Ei s-au aşteptat să observe o diversitate de celule ale rinichilor, însă au descoperit că între 10% şi 20% dintre celulele organoizilor erau asociate creierului sau muşchilor

Creşterea unui mini-rinichi în laborator durează în jur de patru săptămâni, afirmă coautorul studiului Benjamin Humphreys, din cadrul Universităţii din St. Louis. Pentru a-i dezvolta, celulele stem au fost amplasate într-un amestec de chimicale.

Pentru a determina structura mini-rinichilor ce aveau patru săptămâni, autorii studiului au utilizat o tehnică de secvenţiere a celulelor singulare de ARN. Tehnica a dezvăluit că celulele organoizilor erau de fapt celule cerebrale şi musculare.

Apariţia acestor celule poate reprezenta un pericol pentru cercetătorii ce încearcă să crească organoizi pentru a studia diferite afecţiuni, în cazul de faţă asociate rinichilor. Specialiştii au descoperit că celulele cerebrale au apărut în prima parte a dezvoltării mini-rinichilor. De asemenea,  specialiştii au mai descoperit că celulele organoizilor erau imature, fapt ce reprezintă un alt pericol pentru utilizarea lor în experimentele de tratare ale unor boli.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii au creat, în premieră, ovule umane imature din celule stem

Revoluţie în medicină: savanţii au creat în laborator, din celule stem, primul esofag uman

Un implant revoluţionar a ajutat mai multe persoane paralizate să meargă din nou

Cum îţi poţi accelera metabolismul. Top 9 metode

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase