Home » Știință » Cercetătorii au creat, în premieră, ovule umane imature din celule stem

Cercetătorii au creat, în premieră, ovule umane imature din celule stem

Cercetătorii au creat, în premieră, ovule umane imature din celule stem
Publicat: 26.09.2018
O echipă de cercetători din Japonia a reuşit să creeze din celule sanguine ovogoni, cunoscute şi ca precursori primitivi ai ovulelor umane. Reuşita ar putea ajuta la crearea în laborator a ovulelor şi spermatozoizilor.

Descoperirea ştiinţifică este realizată pe baza cercetărilor anterioare efectuate de biologul Mitinori Saitou, din cadrul Universităţii Kyoto, ce reuşit să înmulţească, cu succes, şoarecii cu ajutorul ovulelor şi spermatozoizilor realizaţi din celule stem. 

Conform SmithsonianMag, cercetătorii au apelat în studiul actual la celule sanguine, ce au fost utilizate pentru crearea celulelor stem pluripotente. Echipa a încercat să transforme aceste celule în celule reproductive „primordiale”. Specialiştii au incubat celulele în ovare artificiale create prin intermediul celulelor embrionale ale şoarecilor pe o perioadă de patru luni. Până la sfârşitul testului, celulele s-au transformat în ovogoni, deşi nu sunt suficient de mature pentru a fi fertilizate, însă reprezintă o reuşită importantă. 

„Pentru prima dată, cercetătorii au reuşit să demonstreze că pot realiza ovule”, a declarat Amander Clark, biolog din cadrul Universităţii din California. 

Deşi în cadrul studiului din Japonia s-au produs ovule insuficient de mature pentru fertilizare, acestea ar putea  permite, în viitor,  dezvoltarea fetuşilor complet dezvoltaţi. Odată obţinută această reuşită, persoanele ce se confruntă cu infertilitatea ar putea avea copii ce poartă ADN-ul ambilor părinţi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase