Home » Știință » Un tip special de lumină reprezintă un ingredient important pentru formarea vieţii în univers

Un tip special de lumină reprezintă un ingredient important pentru formarea vieţii în univers

Un tip special de lumină reprezintă un ingredient important pentru formarea vieţii în univers
Publicat: 25.11.2018
Pentru ca viaţa să apară în univers la fel ca pe Pământ, sunt necesare unele aspecte, precum atmosfera, stratul de ozon, apa lichidă şi temperaturi propice.

Înainte să avem nevoie de cele enumerate mai sus şi chiar înainte ca planetele să se formeze, spaţiul, în sine, are nevoie de lumină ultravioletă şi optică furnizată de o stea masivă, nou formată. Conform Science Alert, o nouă cercetare arată că această formă de lumină stelară furnizează un tip de presiune ce contracarează gravitaţia, ce încetineşte formarea stelei dintr-o galaxie.

„Dacă stelele se formează rapid acestea se acumulează în cadrul unui roi masiv, unde radiaţiile intense şi exploziile supernovelor ar steriliza toate sistemele planetare, fapt ce va preveni apariţia vieţii”, a explicat astrofiziainul Roland Crocker din cadrul Universităţii Naţionale din Australia. „Efectele acestor roiuri stelare ar împiedica formarea planetelor, în primul rând”, a adăugat el.

Gravitaţia este vitală pentru formarea stelelor. Majoritatea stelelor se nasc în creşele stelare, un nor molecular dens bogat în praf şi gaz. În timp ce curenţii interstelari şi uneori ondulaţiile undelor de şoc gravitaţionale pot duce la acumulare materialului gazos în grămezi dense, ce apoi se prăbuşesc sub propria lor forţă gravitaţională de atracţie.

Aceste grămezi continuă să consume materiale din jur, crescând rapid până când fuziunea nucleară le face să producă lumină. Conform studiului, acţiunea de emitere a luminii stelare elimină din gazul existent în roiurile ce formează la viteze extrem de mari stele, astfel este prevenită o fuzionare viitoare.

Lumina ultravioletă şi optică din noile stele masive se dispersează prin gaz. Absorbţia fotonilor de către gaz creează direct o presiune a radiaţiilor, astfel procesul de formare a stelei este încetinit. Acest lucru poate fi obţinut şi din curenţii puternici ce se formează în jurul găurilor negre supermasive active din centrul galaxiei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

”Suntem singuri în univers?”. Cercetătorii au descoperit un grup de planete pe care viaţa se poate forma

Reprezentant NASA: „Vom descoperi viaţă extraterestră în următorii 20 de ani!” (VIDEO)

Viaţa în univers ar putea fi un lucru obişuit. Informaţiile importante furnizate de descoperirea celei mai vechi fosile

4 teorii referitoare la viaţa extraterestră de pe alte planete. Este posibil, totuşi, să nu fim singuri în Univers – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase