Home » Știință » Oamenii de ştiinţă au descoperit un truc simplu prin care îţi poţi aminti orice

Oamenii de ştiinţă au descoperit un truc simplu prin care îţi poţi aminti orice

Oamenii de ştiinţă au descoperit un truc simplu prin care îţi poţi aminti orice
Publicat: 12.01.2019
Conform unui nou studiu, desenatul ar putea fi una dintre cele mai eficiente metode pentru îmbunătăţirea memoriei.

Vârstincii sau adulţii ce aleg să deseneze şi-ar putea îmbunătăţi memoria, susţin cercetătorii. Aceasta ar putea fi una dintre tehnicile benefice pentru evitarea efectelor îmbătrânirii sau a dezvoltării afecţiunilor precum  Alzheimer sau demenţă.

Conform Science Alert, nu trebuie să fii neapărat un artist pentru a beneficia de aceste efecte asupra memoriei. „Am descoperit că desenatul îmbunătăţeşte memoria la persoanele adulte şi vârstnice. Efectele sunt mult mai vizibile decât cele observate în cazul altor tehnici”, a afirmat Melissa Meade din cadrul Universităţii Waterloo din Canada.

„Am fost încurajaţi de rezultate şi căutăm metode prin care să ajutăm persoanele cu demenţă, ce experimentează un declin rapid al memoriei şi al funcţiilor limbajului”, a adăugat ea.

Cercetătorii au utilizat în cadrul studiului 48 de participanţi diferiţi, jumătate cu vârsta în jur de 20 de ani şi jumătate cu vârsta de aproximativ 80 de ani. Aceştia au fost puşi să treacă printr-o serie de exerciţii. Atunci când le-au fost prezentate o serie de cuvinte au trebuit fie să scrie fiecare cuvânt, fie să scrie atributul fizic pe care îl sugera sau să deseneze o reprezentare a cuvântului.

După o pauză, voluntarilor le-a fost cerut să încerce să-şi amintească cât mai multe cuvinte. Tinerii au obţinut un scor mai mare decât vârstnicii, însă ambele grupuri şi-au amintit mai multe cuvinte din cele care au fost însoţite de reprezentări desenate.

„Desenarea unei imagini este o sarcină atât de simplă şi poate fi implementată în rutina zilnică pentru îmbunătăţirea memoriei”, a declarat Meade. Cercetătorii consideră că desenatul este mai eficient deoarece implică multiple căi de reprezentare a unei singure informaţii: vizual, spaţial, semantic (înţelesul cuvintelor) şi motor (acţiunea fizică de a desena).

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Totul despre memorie: cum funcţionează şi de ce uităm unele lucruri, dar ne amintim altele

Cimpanzeii tineri au o memorie mai buna decat oamenii!

Descoperire REMARCABILĂ: Ne putem îmbunătăţi memoria în doar 40 de zile, cu ajutorul unei tehnici simple

Cercetătorii au scos la iveală beneficiile surprinzătoare pentru memorie a respirării pe nas

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase