Home » Știință » Prima imagine panoramică de pe partea nevăzută a Lunii

Prima imagine panoramică de pe partea nevăzută a Lunii

Publicat: 12.01.2019
Sonda Chang'e-4 a trimis primele imagini panoramice de pe partea ascunsă a Lunii. Nava a ajuns pe satelitul natural al Terrei la începutul acestei luni, potrivit The Telegraph.

Agenţia spaţială chineză a publicat imagini panoramice la 360 de grade realizate de camera video instalată pe sonda Chang’e 4, care arată o suprafaţă gri şi plină de cratere a Lunii, scrie Mediafax.

Presă chineză scrie că imaginile au fost transmise prin intermediul satelitului Queqiao şi vor permite cercetătorilor să realizeze o analiză preliminară a zonei unde a fost plasată sonda.

Sonda a fost lansată, cu ajutorul unei rachete Long March-3B, în decembrie, de la baza spaţială Xichang, din sud-vestul Chinei. Denumirea „Chang’e-4”  provine de la zeiţa Lunii în mitologia chinezească.

Sursa-Academia Chineză de Ştiinţe

Puteţi admira imaginea în detaliu aici.

Pe 3 ianuarie Chang’e-4 a ajuns pe partea nevăzută a Lunii. China a devenit astfel prima ţară din lume care a reuşit o asemenea performanţă şi a trimis la momentul respectiv o primă imagine satelitului Queqiao, care asigură comunicarea cu centrul de comandă de pe Terra, a anunţat Agenţia spaţială chineză.

La scurt timp după aselenizare, Chang’e 4 a eliberat un rover, Yutu 2, care explorează suprafeţei Lunii.Guvernul de la Beijing are în plan lansarea unei staţii spaţiale cu echipaj uman până în 2022, dar şi trimiterea de astronauţi pe Lună.

Chang’e-4 este a doua sondă spaţială trimisă de China pe Lună, după roverul Yutu (Iepurele de jad), care a aselenizat în 2013. Spre deosebire de faţa vizibilă a Lunii, partea ascunsă a satelitului natural al Pământului este dominată de formaţiuni muntoase şi cratere.

Sonda chinezilor va efectua şase experimente concepute de cercetătorii chinezi şi patru străine, inclusiv studii privind radiofrecvenţa joasă, care au ca scop rezolvarea problemelor legate de comunicare cu partea ascunsă a satelitului. De asemenea, sonda va efectua teste privind radiaţiile şi structura minerală, potrivit agenţiei de stat Xinhua, care citează conducerea Agenţiei spaţiale din China.

Uniunea Sovietică devenea. în 1959, prima ţară care a obţinut primele imagini cu partea nevăzută a Lunii.


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase