Home » Știință » Cum creierul poate ”mirosi” imagini: un nou studiu descrie memoria asociativă

Cum creierul poate ”mirosi” imagini: un nou studiu descrie memoria asociativă

Cum creierul poate ”mirosi” imagini: un nou studiu descrie memoria asociativă
Publicat: 07.04.2019
Atunci când privim o imagine a unei zile însorite la plajă, aproape putem mirosi marea. Deseori, creierul nostru completează amintirile, readucând elemente diferite ale experienţei originale. Un nou studiu prezintă mecanismele de la baza acestei funcţii de auto-completare într-o nouă lucrare din jurnalul Nature Communications.

„Ne-am concentrat pe două regiuni ale creierului – hipocampul şi cortexul entorinal”, a precizat Florian Mormann, unul dintre autorii studiului de la University of Bonn Medical Centre. Se ştie că hipocampul joacă un rol în memoria asociativă, dar mecanismul este puţin înţeles, scrie Science Daily.

Savanţii au realizat o descoperire uimitoare: în timpul amintirii, neuronii din hipocamp au fost activaţi. Activitatea a durat şi mai mult atunci când participanţii trebuiau să-şi amintească şi obiectul asociat imaginii. De asemenea, neuronii din cortexul entorinal au fost activaţi în paralel cu cei din hipocamp.

„Tiparul de activare în cortexul entorinal în timpul unei reamintiri era foarte similar cu cel din timpul unei memorări iniţiale a unui obiect”, a explicat Bernhard Staresina de la University of Birmingham. Cercetătorii cred că un astfel de mecanism este declanşat de hipocamp. La fel ca într-o bibliotecă, neuronii din hipocamp oferă indicii care spun restului creierului unde anumite amintiri sunt stocate.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un implant pe creier reprezintă viitorul pentru o super memorie

Un nou tip de neuron, virusul care dă conşiinţa şi alte descoperiri uimitoare pe care le-am aflat despre creier în 2018

Un studiu de amploare a arătat că exerciţiile fizice ajută la dezvoltarea capacităţilor cognitive ale creierului

Infecţia severă la creier suferită de un om după ce a folosit beţişoarele pentru curăţarea urechilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase