Home » Știință » Spaceline, liftul spaţial care ar putea reduce considerabil costurile lansărilor spaţiale

Spaceline, liftul spaţial care ar putea reduce considerabil costurile lansărilor spaţiale

Spaceline, liftul spaţial care ar putea reduce considerabil costurile lansărilor spaţiale
Publicat: 19.09.2019
O echipă de cercetători propune construirea unui lift spaţial, care folosind materiale de care dispunem în prezent, ar putea să scadă considerabil costurile lansărilor spaţiale.

Ideea unui lift spaţial pare desprinsă din literatura ştiinţifico-fantastică, dar, conform unor oameni de ştiinţă de la Universitatea Columbia şi de la Universitatea Cambridge, această idee ar putea reduce considerabil costurile lansărilor spaţiale şi, la fel de important, poate fi construită cu ajutorul materialelor de care dispunem deja, notează Futurism.

Spaceline, aşa cum a fost denumit acest proiect, va fi legat de suprafaţa Lunii, de unde se va întinde către orbita geostaţionară a Pământului. Faptul că acest lift va putea fi construit cu ajutorul materialelor de care dispunem deja, deschide o perspectivă mai largă asupra explorării spaţiale, permiţând accelerarea eforturilor de explorare spaţială. De asemenea, un astfel de lift deschide şi perspectiva construirii unor baze pe orbita Pământului.

Oamenii de ştiinţă explică faptul că constuirea liftului spaţial va reduce semnificativ costurile lansărilor spaţiale deoarece va înlocui rachetele pe care le folosim în prezent. Atfel, astronauţii vor trebui doar să ajungă la capătul liftului aflat în apropierea Pământului, după care vor urca într-o capsulă alimentată cu energie solară.

Zephyr Penoyre, de la Universitatea Columbia, explică că acest lift poate deveni parte a infrastructurii spaţiale terestre, „funcţionând într-un mod asemănător unei căi ferate, care va simplifica transportul de bunuri şi persoane”.

Din cauza faptului că gravitaţia planetei noastre este mult mai mare faţă de cea de la suprafaţa Lunii, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că construcţia acestui lift ar fi pusă în pericol dacă ar începe dinspre Pământ. Pe lângă problemele legate de gravitaţie, mişcarea de rotaţie a Pământului reprezintă un factor de risc suplimentar. Nanotuburile din carbon ar putea fi materialul care, conform oamenilor de ştiinţă, ar putea permite realizarea proiectului.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase