Home » Știință » Bateria sodiu-ion care poate concura cu modelele comerciale actuale bazate pe litiu-ion

Bateria sodiu-ion care poate concura cu modelele comerciale actuale bazate pe litiu-ion

Bateria sodiu-ion care poate concura cu modelele comerciale actuale bazate pe litiu-ion
Sursa foto: Washington State University
Publicat: 09.06.2020

Mare parte din tehnologia pe care o folosim zilnic funcționează cu ajutorul bateriilor, încât importanța acumulatorilor litiu-ion reîncărcabili nu poate fi cu adevărat descrisă. Însă, producția de acumulatori litiu-ion este costisitoare și necesită materiale obținute cu greu.

Există totuși o alternativă, anume bateriile sodiu-ion care au potențialul de a fi mai ieftine și mai ușor pe produs. Aceste baterii trebuie doar făcute să funcționeze la fel de bine precum tehnologia litiu-ion intens folosită în zilele noastre. S-ar părea că un pas important a fost făcut deja în această direcție.

Oamenii de știință au înregistrat cele mai bune rezultate de până acum cu ajutorul unei baterii sodiu-ion. Aceasta poate reține la fel de multă energie precum o baterie litiu-ion și funcționează la fel de bine precum modelele comerciale de litiu-ion. Este un „pas major” în cercetarea pentru baterii sodiu-ion (Na-ion), a transmis echipa de cercetători.

„Provocarea principal a fost ca bateria să aibă densitate energetică ridicată și o durată bună de viață”, a explicat inginerul Junhua Song, potrivit Science Alert.

Bateria sodiu-ion care poate concura cu modelele comerciale actuale

La momentul de față, bateriile litiu-ion au un avantaj față de cele sodiu-ion. Au o durată mai lungă de viață și pot stoca mai multă energie. Unul dintre motive este că o mare parte din materialele folosite pentru catod ajung să aibă o acumulare devastatoare de cristale de sodiu inactiv, în final oprind transferul de energie. Catodul este partea din baterie care primește fluxul de electroni.

Pentru a trece de asta, oamenii de știință au construit un catod special și au dezvoltat electrolit lichid care conține ioni de sodiu suplimentari. Acest proces a rezultat într-un amestec mai sărat în interiorul bateriei, o interacțiune mai bună cu catodul și nicio acumulare de cristale de sodiu.

De-a lungul a 1.000 de cicluri, noua baterie Na-ion încă își mai păstrează 80% din capacitate. Deși nu este încă destul încât să poate fi folosită într-un smartphone, este totuși un pas major spre o tehnologie alternativă și una care promite multe alte progrese în viitor.

„Acestea sunt cele mai bune rezultate obținute vreodată pentru o baterie sodiu-ion. Studiul arată că aceasta este o tehnologie viabilă și care poate concura cu bateriile litiu-ion”, au mai spus cercetătorii.

De asemenea, oamenii de știință nu se opresc aici. Aceștia doresc să analizeze mai în detaliu interacțiunile dintre electroliți și catod, precum și să îmbunătățească eficiența lor. Cercetătorii au de gând să elimine și folosirea cobaltului, un alt material rar și dificil de obținut. Totuși, cobaltul este folosit frecvent în bateriile comerciale litiu-ion și cele Na-ion experimentale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tesla a lansat un sistem gigant de baterii pentru a stoca energia regenerabilă

A fost inventată o nouă baterie cu o viaţă mult mai lungă decât orice altă baterie

Ce se întâmplă în interiorul unei baterii înainte să explodeze

O alternativă mult mai ieftină ar putea duce la o nouă generaţie de baterii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase