Home » Știință » Mic, competent şi numai al tău: doctorul electronic de acasă

Mic, competent şi numai al tău: doctorul electronic de acasă

Publicat: 14.12.2011
În serialul "Star Trek: The Next Generation", medicul navei spaţiale USS Enterprise, dr. Beverly Crusher, folosea un soi de scanner „de mână„ - zis tricorder -pe care îl trecea peste corpul pacientului şi afla într-o clipă ce probleme de sănătate are respectivul. Dacă suntem încă departe de un asemenea diagnostic complet pus instantaneu, dispozitivele mobile capabile să ajute la diagnosticarea unor afecţiuni sunt deja realitate. Încă şi mai interesant e faptul că poţi beneficia de o asemenea „consultaţie” chiar din partea propriului tău smartphone ori tabletă, prin intermediul tot mai numeroaselor aplicaţii „medicale” disponibile. Chiar dacă o astfel de consultaţie nu înlocuieşte în niciun caz un examen de specialitate, efectuat de un medic adevărat, ea poate fi o primă abordare a problemei, o soluţie de urgenţă sau o metodă de monitorizare constantă, între două vizite la doctor - în orice caz, poate fi un pas spre o mai bună stare de sănătate a tuturor.

Nu e o noutate absolută; în fond, monitorizarea niveleului de glucoză în sânge, de pildă, cu aparate uşor de folosit la domiciu, face parte din viaţa de zi cu zi a diabeticilor, iar mini-tensiometrele portabile, ataşate la încheietura mâinii, sunt o modalitate facilă de supraveghere a tensiunii arteriale şi a pulsului, pe toată durata zilei.

Dar în ultimii ani, această tendinţă s-a accentuat şi a căpătat o trăsătură specifică: apariţia „aplicaţiilor medicale” – pentru smartphone ori tableta PC, de cel mai multe ori -, special destinate monitorizării sănătăţii diferitelor sisteme ale organismului.

Consemnată de organizaţia Trend Watching, în raportul său pentru anul 2012, această dezvoltare a unor mijloace de auto-verificare şi auto-supraveghere a sănătăţii, fie cu aparate de mici dimensiuni şi simplu de utilizat, fie cu ajutorul unor dispozitive electronice nespecializate plus aplicaţii special proiectate, este una dintre cele mai evidente tendinţe de consum ale anului care vine.

Să începem cu Skin Scan, nu numai pentru că se ocupă de o problemă de sănătate tot mai des întâlnită – melanomul malign, o formă gravă de cancer al pielii – ci şi pentru că e o creaţie românească (da!)

Skin Scan, care funcţionează pe iPhone şi iPod touch, evaluează aspectul unor aluniţe de pe piele, pentru a ajuta la diagnosticarea melanomului malign. O fotografie a aluniţei este analizată conform unor anumiţi parametri, iar monitorizând în timp aspectul aluniţelor, se poate vedea dacă acestea rămân în stadiul beningn sau evoluează malign ( se cancerizează). Malignizarea e însoţită de schimbări ale aspectului aluniţei, deci, suprinzând momentul când aceasta începe să îşi schimbe înfăţişarea într-un mod suspect, utilizatorul poate fi alertat şi îndrumat spre cel mai apropiat cabinet medical de specialitate. Şansele de supravieţuire sunt considerabil mai mari dacă melanomul este diagnosticat şi tratat de timpuriu.

Melanomul malign este o afecţiune tot mai des întâlnită, iar răspândirea ei este urmarea directă a stilului de viaţă contemporan în sociatatea occidentală. Vacanţele de vară în regiuni tropicale, voga corpului bronzat (la soare sau la solar) au dus la creşterea incidenţei acestei afecţiuni. Anual sunt diagnosticate cca. 160.000 de cazuri, iar conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din anul 2006, în lume se înregistrează în fiecare an circa 48.000 de decese datorate acestei cauze.

Pain Free Back este un program interactiv util celor ce suferă de chinuitoare dureri de spate. Aceste dureri pot avea multiple cauze, iar în funcţie de descrierea simptomelor, Pain Free Back ajută la identificarea acestor cauze, oferind, în plus, sfaturi pentru îngrijire şi sugerând exerciţii fizice care să amelioreze situaţia.

Lifelens este o aplicaţie pentru smartphone dstinată diagnosticării malariei. Boala este produsă de un parazit microscopic (Plasmodium sp.) care se localizează în globulele roşii ale sângelui şi este transmis de la o persoană la alta prin înţepăturile unor ţânţari.
Aplicaţia Lifelens permite analizarea unei picături de sânge şi detectarea parazitului.

În ciuda decenilor de eforturi şi a progreselor înregistrate, malaria încă ucide anual cca. 1 milion de oameni în regiunile tropicale şi ecuatoriale ale planetei (85% fiind copii sub 5 ani), iar specialiştii se tem că încălzirea globală ar putea favoriza răspîndirea vectorilor specifici (ţânţarii anofeli) şi, implicit, a bolii, şi în regiunile temperate.

Play It Down este o aplicaţie destinată testării auzului. În lumea occidentală, nu numai vârstnicii ajung să sufere de surditate în diferite grade; şi la numeroşi oameni tineri, acuitatea auditivă este diminuată, din cauza expunerii îndelungate la sunete foarte puternice -mai ales muzica la volum maxim auzită în cluburi sau ascultată în căşti.


Aplicaţia, interactivă, permite testarea auzului în ceea ce priveşte volumul şi înălţimea sunetelor percepute, pentru a se putea lua măsuri până nu e prea târziu.

Tensiometrul produs de compania Withings, ataşat la un iPad, iPhone sau iPod Touch, supraveghează permanent tensiunea arterială a utilizatorului şi poate transmite datele direct unui medic, facilitând comunicarea dintre acesta şi pacient.

Digifit este un set de aplicaţii Apple proiectat pentru cei foarte activi fizic şi interesaţi să se menţină în formă prin sport. În cursul antrenamentului, urmăreşte modul în care funcţionează sistemul cardiovascular, înregistrând pulsul şi, totodată, date privind exerciţiile realizate. Pe baza acestor informaţii, fiecare îşi poate urmări eficienţa antrenamentului cardio. Mai mult, îşi poate crea un program de antrenament personalizat, cu ajutorul unor situri specializate, precum Training Peaks, pe care datele sunt încărcate şi analizate.

UP, produs de compania Jawbone, este o un mic aparat sofisticat, ce poate fi purtat permanent la mână (ca o brăţară) şi care, cuplat cu o aplicaţie de iPhone corespunzătoare, îţi urmăreşte somnul, activitatea fizică, alimentaţia… Poţi să-l setezi astfel încât să te anunţe că e cazul să te mişti, fiindcă ai stat prea mult pe scaun, sau să analizeze ce ai în farfurie şi să-ţi spună cât de potrivită e mâncarea aceea pentru tine.

Dar nu numai dispozitivele speciale sau aplicaţiile pentru smartphone pot realiza monitorizări ale stării de sănătate. Tot mai multe obiecte de care ne servim în viaţa de zi cu zi vor face acest lucru: maşina personală, sau oglinda din baie, sau hainele… Ele vor înregistra parametrii funcţionali ai corpului şi vor ţine, totodată, legătura cu medicul de familie, comunicându-i permanent acestuia ce fac pacienţii săi. Pentru ei, asta va însemna mai puţine vizite la doctor, mai puţin timp consumat pe drum şi în sala de aşteptare şi o implicare mai mare în controlul propriei sănătăţi. Medicului, aceste înlesniri îi vor permite să vegheze permanent, de la distanţă, asupra pacienţilor lui, intervenind direct atunci când apar modificări în rău ale stării acestora.

Şi, iată cum, treptat, ne apropiem de tricorderul medical al doamnei doctor Crusher. La cât de repede progresează tehnologia azi, nu mai avem foarte mult de aşteptat – câteva decenii, acolo – până să avem fiecare acasă un astfel de dispozitiv, aşa cum avem azi termometre.

Citeste si:

Program de alimentatie sanatoasa direct pe telefon

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase