Home » D:News » Cât de sănătos este să mâncăm margarină?

Cât de sănătos este să mâncăm margarină?

Cât de sănătos este să mâncăm margarină?
Publicat: 06.02.2013
A consuma margarină în loc de unt poate dăuna grav sănătăţii, avertizează autorii unui studiu recent. Recomandările lor sunt însă contestate de alţi specialişti în nutriţie, adâncind controversa care înconjoară de ani de zile acest aliment al vremurilor moderne - margarina.

În ultimii 50 de ani, oamenii de ştiinţă au recomandat adesea reducerea consumului de grăsimi saturate de origine animală şi sporirea aportului de grăsimi polinesaturate de origine vegetală, cum sunt cele din margarină.

Dar un studiu recent, realizat în SUA, contrazice aceste sfaturi, pe baza informaţiilor rezultate din analiza unui studiu realizat în Sydney, între anii 1966 şi 1973. Unele dintre datele cuprinse în acest studiu nu au fost accesibile până acum.

Studiul din Sydney a urmărit 458 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 59 de ani, care avuseseră recent un atac de inimă sau sufereau de angină pectorală.

Jumătate dintre aceştia au fost sfătuiţi să îşi reducă aportul alimentar de grăsimi animale şi să le înlocuiască cu ulei de şofrănel – asemănător cu uleiul de floarea soarelui – şi cu margarină fabricată din ulei de şofrănel.

Rezultatele, publicate în British Medical Journal, arătau că participanţii care consumaseră aceste produse aveau şanse de două ori mai mari de a muri, din orice cauză, inclusiv boli cardiace.

Cercetătorii din SUA au ales pentru analiză studiul Sydney deoarece era singurului studiu randomizat care urmărea să clarifice impactul consumului ridicat de acizi graşi polinesaturaţi omega-6. Alte studii legate de modificările dietei implicaseră mai multe schimbări alimentare, dar studiul Sydney era singurul care se concentrase exclusiv pe impactul acizilor omega-6.

Dintre acizii omega-6, un acid gras polinesaturat foarte comun în alimentaţia de tip occidental este numit acid linoleic.

Se găseşte în cantităţi mari în uleiuri vegetale precum cel de porumb, de floarea soarelui, şofrănel şi soia şi în margarinele obţinute din aceste uleiuri.

În organism, acest compus este transformat într-o altă substanţă, numită acid arahidonic, care poate favoriza eliberarea unor substanţe ce duc la apariţia inflamaţiilor, o cauză majoră a apariţiei multor boli, inclusiv cele de inimă.

Cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate din SUA, care au reanalizat studiul Sydney, afirmă că descoperirile lor ar putea avea implicaţii majore pentru formularea recomandărilor în privind alimentaţia, în întreaga lume.

Alţi oameni de ştiinţă, însă, au criticat rezultatele, susţinând că dovezile sunt insuficiente pentru a trage concluzia că oamenii ar trebui să-şi schimbe alimentaţia. 

Astfel, prof. Tom Sanders, de la King’s College London, afirmă că studiul american are „prea puţină relevanţă în contextul alimentaţiei de azi” şi că rezultatele lui au fost contrazise de alte studii recente, mai bine realizate.

Prof. Brian Ratcliffe, de la  Aberdeen University, a afirmat şi el: ”Lucrarea nu oferă dovezi care să susţină schimbarea recomandărilor curente privind o alimentaţie sănătoasă.”

Victoria Taylor, specialist dietetician în cadrul British Heart Foundation, a avut o opinie mai nuanţată: ”Cunoştinţele noastre privind efectul diferitelor tipuri de grăsimi asupra inimii se dezvoltă permanent, pe măsură ce sunt publicate rezultatele a noi cercetări asupra acestei probleme complexe. Înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate, pentru sănătatea inimii, este o recomandare binecunoscută, bazată pe multe studii ample şi aprofundate. Totuşi, cercetarea [specialiştilor din SUA] scoate în evidenţă necesitatea de a înţelege mai bine modul în care diferitele grăsimi nesaturate influenţează riscul de a suferi de boli de inimă. Orice fel de grăsimi am folosi, e important să nu le folosim în cantităţi mari.”

Se presupune că uleiurile vegetale şi margarina ar ajuta la reducerea nivelului de colesterol şi a tensiunii arteriale, la scăderea în greutate şi îmbunătăţirea stării generale de sănătate.

Însă aceste produse sunt modificate chimic într-un grad foarte înalt, fiind printre cele mai intens prelucrate produse din alimentaţia occidentală, iar adversarii lor susţin că nu ar trebui să fie promovate drept alimente sănătoase.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Istoria zborului: de la Frații Wright la avioanele supersonice. Cum au transformat oamenii visul zborului într-o realitate care a unit continentele
Istoria zborului: de la Frații Wright la avioanele supersonice. Cum au transformat oamenii visul zborului într-o realitate ...
Telescopul James Webb a detectat galaxii minuscule care ar fi transformat Universul
Telescopul James Webb a detectat galaxii minuscule care ar fi transformat Universul
O fosilă veche de 236 de milioane de ani dezvăluie cei mai vechi solzi cunoscuți ai fluturilor și moliilor
O fosilă veche de 236 de milioane de ani dezvăluie cei mai vechi solzi cunoscuți ai fluturilor și moliilor
Un sit funerar viking spectaculos a fost descoperit în Danemarca
Un sit funerar viking spectaculos a fost descoperit în Danemarca
Experimentul Philadelphia / Conspirații cu gen. Emil Străinu – joi, 19 iunie, de la 22:00, LIVE pe YouTube CANCAN
Experimentul Philadelphia / Conspirații cu gen. Emil Străinu – joi, 19 iunie, de la 22:00, LIVE pe YouTube CANCAN
Formula simplă care te poate ajuta să scapi de insomnie și să adormi instant
Formula simplă care te poate ajuta să scapi de insomnie și să adormi instant
Un nou studiu contrazice o veche teorie despre singurătate
Un nou studiu contrazice o veche teorie despre singurătate
Creierul nostru „vede” mâncarea diferit atunci când nu dormim suficient
Creierul nostru „vede” mâncarea diferit atunci când nu dormim suficient
Creierul emite o lumină secretă pe care cercetătorii încearcă să o descifreze
Creierul emite o lumină secretă pe care cercetătorii încearcă să o descifreze
Test de cultură generală. Ce culori văd pisicile?
Test de cultură generală. Ce culori văd pisicile?
Locul în care viața ar fi existat cândva pe planeta Marte
Locul în care viața ar fi existat cândva pe planeta Marte
Criza sănătății mintale în Europă: 1 din 3 oameni suferă în tăcere și nu primește tratament
Criza sănătății mintale în Europă: 1 din 3 oameni suferă în tăcere și nu primește tratament
Avertisment pentru angajații de la birouri: „Vom avea nevoie de mai puțini oameni”
Avertisment pentru angajații de la birouri: „Vom avea nevoie de mai puțini oameni”
Experimentul Philadelphia: Au reușit americanii să teleporteze un distrugător în toiul celui de-Al Doilea Război Mondial?
Experimentul Philadelphia: Au reușit americanii să teleporteze un distrugător în toiul celui de-Al Doilea Război Mondial?
Întâlnire între Kim Jong Un și Serghei Șoigu la Phenian
Întâlnire între Kim Jong Un și Serghei Șoigu la Phenian
Un mare explorator ar fi putut avea sclavi. Abolirea sclaviei în SUA s-a întâmplat cu mai puţin timp în urmă decât te-ai aştepta
Un mare explorator ar fi putut avea sclavi. Abolirea sclaviei în SUA s-a întâmplat cu mai puţin timp în urmă decât ...
Primul caz de variolă ovină confirmat în România
Primul caz de variolă ovină confirmat în România
Prețuri cu 300% mai mari pentru zborurile de vară în Italia
Prețuri cu 300% mai mari pentru zborurile de vară în Italia