Home » Știință » Ustensilele de bucătărie sunt pline de Salmonella şi E. Coli. Cum să evităm contaminarea lor în timp ce gătim?

Ustensilele de bucătărie sunt pline de Salmonella şi E. Coli. Cum să evităm contaminarea lor în timp ce gătim?

Publicat: 17.11.2015
Ustensilele de la bucătărie pot răspândi bacterii, afirmă cerectători de la Colegiul de Agricultură şi Ştiinţă a Mediului al Universităţii din Georgia, SUA.

Aceştia recomandă ca ustensilele utilizate, precum cuţitele, aparatele de curăţat fructe şi răzătoarele să fie spălate înainte de a curăţa cu ele alte fructe sau legume.

„Este foarte important să ştim că ustensile pot duce la contaminarea încrucişată. Cu aceaste cunoştinţe, consumatorii ştiu cum să evite contaminarea, asingurându-se că au spălat ustensilele între tocarea fructelor sau legumelor”, afirmă autorul studiului Marilyn Erickson, conferenţiar în Departamentul de Ştiinţa Alimentelor şi Tehnologie de la Universitatea din Georgia. „

La o cercetare mai amănunţită, savanţii au descoperit, de asemenea, că anumite tipuri de produse au diferite grade de contaminare.

„În cazul roşiilor, am observat o contaminare mai mare a cuţitelor decât atunci când am tăiat căpşuni. Nu avem un răspuns, încă, de ce există diferenţe între grupurile de produse. Dar una este cert, odată ce un agent patogen ajunge pe un produs alimentar este dificil de a-l îndepărta”, a declarat Erikson.

O echipă de cercetatori din Elveţia a testat, în 2014, plăcile de tăiere din bucătărie care au o capacitate mare de a reţine bacterii. Aproximativ 3,5 la sută din plăcile de tăiere testate, alese în mod aleatoriu, transmiteau bacterii E. coli, iar 6,5 la sută dintre cele testate în spitale au fost contaminate cu bacterii rezistente la medicamente.

E. coli poate provoca infecţii, chiar dacă ajung în organismul uman într-o cantitate mică, potrivit Clinicii Mayo din SUA. Carnea de vită, laptele nepasteurizat şi produsele proaspete sunt cei mai comuni transportatori de bacterii. Ele provoacă diaree, crampe stomacale severe, vărsături şi febră. Anumite legume, cum ar fi roşiile, spanacul şi salata verde sunt extrem de vulnerabile la contaminarea prin ustensile.

Salmonella este o altă bacterie care pot fi transferată prin ustensilele de la bucătărie. Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, anual, mai mult de un milion de oameni se îmbolnăvesc de infecţii cu Salmonella în Statele Unite, din care 380 de cazuri sunt fatale.

Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane din SUA a avertizat că bacterii cauzatoare de boli pot supravieţui în mai multe locuri din întreaga bucătărie, inclusiv pe mâini. Spălarea pe mâini timp de cel puţin 20 de secunde, cu apă şi săpun, poate opri răspândirea. Mâinele trebuiesc frecate bine atât pe palme, cât şi pe dosul lor, între degete şi sub unghii, în două cicluri, urmat de clătire şi uscare, folosind un prosop curat sau un jet de aer.

Sursa: Medical Daily

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026