Home » D:News » A fost inventată ”Cupa spaţială” din care astronauţii pot bea cafea în lipsa gravitaţiei. VIDEO

A fost inventată ”Cupa spaţială” din care astronauţii pot bea cafea în lipsa gravitaţiei. VIDEO

A fost inventată ”Cupa spaţială” din care astronauţii pot bea cafea în lipsa gravitaţiei. VIDEO
Publicat: 04.12.2015
De obicei, consumul de lichide în microgravitaţie se face prin aspirarea printr-un pai a lichidului adunat într-o pungă. Acum, câteva cupe experimentale se află la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, acestea permit astronauţilor să bea un pic mai ”normal” în timp ce se află în spaţiu.
În GIF, puteţi vedea cum astronautul Scott Kelly bea cafea dintr-un pahar numit – Cupa Spaţială. Imaginile se mişcă de 20 de ori mai rapid decât în viaţa reală.
 
Noile pahare sunt parte a unui experiment NASA, Capillary Beverage Experiment, în parteneriat cu firma de inginerie IRPI. Experimentul vrea să stabilească dacă cupele concepute special ar putea imita gravitaţia în procesul normal de consum al lichidelor. În loc să se bazeze pe forţele obişnuite pentru a menţine lichidul în cupă, noile Cupe Spaţiale utilizează tensiunea de suprafaţă, de umectare, şi forma cupei, geometrică, pentru a menţine lichidul în vas. Acest proces poate fi vionat în clipul video de mai jos. 
 
 
În timp ce NASA este interesată, în special, de studierea dinamicii fluidelor atât timp cât acestea se află în container, obiectivul secundar este de a le aduce bucurie membrii echipajului de la bordul ISS fie şi prin consumul ocazional al unei varietăţi de băuturi.
 
Acestea sunt doar primele experimente efectuate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Dar, cu o cafea de înaltă calitate şi ceva plăcut din ce poţi s-o bei, zilele în care sucul era supt dintr-o pungă, în spaţiu, pot lua sfârşit. 
 
Sursa: Gizmodo
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase