Home » D:News » Consumatorii britanici, păcăliţi că mierea din produse evită problemele provocate de zahăr

Consumatorii britanici, păcăliţi că mierea din produse evită problemele provocate de zahăr

Consumatorii britanici, păcăliţi că mierea din produse evită problemele provocate de zahăr
Publicat: 07.05.2019
Militanţii pentru sănătate din Marea Britanie afirmă că etichetarea înşelătoare a mâncării şi mesajele de marketing îi păcălesc pe consumatori să creadă că prezenţa mierii în produsele cumpărate ar fi o alternativă sănătoasă la zahărul alb, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

Descoperirile au fost făcute într-un studiu realizat de organizaţia nonprofit Action on Sugar. Activitatea fundaţiei se concentrează asupra cercetărilor legate de zahăr şi de efectele acestuia asupra sănătăţii. Membrii organizaţiei susţin că produsele care se laudă că au miere în componenţă – precum mărcile cunoscute de cereale sau batoanele – pot să aibă chiar şi de 25 de ori mai mult zahăr decât mierea obişnuită.

Mierea, un îndulcitor natural, poate fi folosită pentru a da iluzia că un articol este mai sănătos, deşi este alcătuit din multe substanţe artificiale.

Includerea alimentului la categoria ″zaharuri libere″ – care conţine atât compuşi chimici (glucoză şi fructoză), cât şi îndulcitorii aflaţi în mod natural în miere – le dă şi ea o stare de confuzie oamenilor. Ei nu îşi mai dau seama dacă substanţe dulci sunt prezente în mod natural (sau nu) şi în ce cantitate.

Ideea că mierea este mai sănătoasă decât alţi îndulcitori îi face pe consumatori să o folosească excesiv în mâncăruri, afirmă cercetătorii. Aceştia susţin că alternativele populare la zahărul alb – precum siropul de agave, zahărul brun şi zahărul de cocos – sunt şi ele promovate greşit în rândul publicului.

Action on Sugar îi cere lui Matt Hancock, secretarul de stat britanic pentru sănătate, să ceată producătorilor menţiuni mai exacte pe etichetele produselor. Membrii organizaţiei mai afirmă că Serviciul de Sănătate din Anglia trebuie să lărgească eforturile de a educa publicul.

Raportul instituţei notează că etichetele frontale trebuie să arate cu exactitate cu cât contribuie alte substanţe – precum mierea sau siropurile – la aportul zilnic maxim de zahăr pentru un adult. Acesta se ridică la 30 de grame, sau, aproximativ, şapte linguriţe.

″Este dezamăgitor cum firmele se laudă că produsele lor conţin miere, deşi ştiu că aceasta şi siropurile au la fel de mulţi îndulcitori ca zahărul obişnuit″, spune Kawter Hashem, nutriţionist şi membru al grupului Action on Sugar.

″Cantitatea adăugată este adesea mică (unul sau două grame), în timp ce principalele substanţe îndulcitoare continuă să fie siropurile bogate în zaharoză sau zahărul obişnuit (25 de grame). Acest fapt, spun ei, are scopul de a-i păcăli pe consumatori să creadă că alimentele sunt mai sănătoase şi mai bune decât sunt de fapt. Sfatul nostru este să folosiţi mai puţin zahăr, siropuri şi miere″, a continuat acesta.

În cea mai recentă cercetare a sa, Action on Sugar a analizat 223 de tipuri de miere, sortimente de zahăr şi sirop, care pot fi găsite în multe magazine din Marea Britanie. Specialiştii au descoperit că mierea poate conţine până la 86% zaharuri libere. Cantitatea din siropul de arţar se poate ridica până la 88%.

Folosirea unei linguriţe de miere de şapte grame într-o cană de ceai adăuga şase grame de zaharuri libere. O măsură similară de zahăr alb oferea patru grame din aceeaşi substanţă. Cei 15 mililitri de sirop de arţar puşi într-o porţie de terci de ovăz conţineau 13.1 grame de zaharuri, o cantitate cu foarte puţin mai mică decât zahărul obişnuit.

Batoanele de cereale Nature Valley Crunchy Oats ’n Honey au doar 2% miere dintr-un total de 28.3% zahăr. Cerealele de porumb Sainsbury’s Honey Nut conţin 0.4% îndulcitori naturali, tot într-o compoziţie similară de zaharuri.

″Etichetarea nutriţională defectuoasă, mesajele derutante din publicitate şi afirmaţiile contradictorii ale bloggerilor specializaţi în mâncare şi ale bucătarilor bine-intenţionaţi creează confuzie în rândul consumatorilor cu privire la definirea zaharurilor libere″, spune Katharine Jenner, nutriţionistă şi membră a Action on Sugar.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din istorie
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din istorie
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună. Urmăreşte istoria Apollo în şapte minute!
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună. Urmăreşte istoria Apollo în şapte minute!
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un satelit japonez
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un satelit japonez
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?
De ce au dispărut vânători-culegătorii din Europa?
De ce au dispărut vânători-culegătorii din Europa?
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice
„Milioane” de lucruri frumoase spune Nicola, în EXCLUSIVITATE, la Altceva cu Adrian Artene
„Milioane” de lucruri frumoase spune Nicola, în EXCLUSIVITATE, la Altceva cu Adrian Artene
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA