Home » D:News » Mierea poate fi gazda unor toxine PERICULOASE. La ce tip de miere trebuie să ai grijă

Mierea poate fi gazda unor toxine PERICULOASE. La ce tip de miere trebuie să ai grijă

Publicat: 27.01.2016
Un nou studiu a constatat că mierea australiană conţine toxine naturale care depăşesc nivelurile internaţionale de siguranţă. Aceste toxine numite alcaloizi pyrrolizidine (PA) sunt cunoscute din cauza faptului că pot provoca leziuni hepatice la oameni, iar consumul în cantităţi mari poate cauza cancer.
Un nou studiu a constatat că mierea australiană conţine toxine naturale care depăşesc nivelurile internaţionale de siguranţă. Aceste toxine numite alcaloizi pyrrolizidine (PA) sunt cunoscute din cauza faptului că pot provoca leziuni hepatice la oameni, iar consumul în cantităţi mari poate cauza cancer.
 
În 41 din 59 de tipuri de miere australiană testată, nivelul mediu de toxine era crescut de patru ori în comparaţie cu tipurile de miere europeană.
 
 
Producătorii australieni de miere au afirmat că raportul are la bază date vechi şi exagerate, cercetătorii însă au avertizat în special femeile însărcinate şi mamele care-şi alăptează copiii că ar trebui să limiteze expunerea la aceste toxine.
 
Alcaloizii pyrrolizidine (PA) sunt produşi de aproximativ 600 de tipuri de plante din Australia. Iar când albinele colectează nectarul din aceste flori, PA pot ajunge în miere.
 
Cercetările au demonstrat că, în doze mari, alcaloizii pyrrolizidine pot provoca leziuni hepatice severe la om, ceea ce duce uneori la deces. Există, de asemenea, şi dovezi experimentale realizate în laborator la rozătoare şi pe celulele umane că aceste toxine pot cauza cancer.
 
 
Un expert în domeniul PA de la Organizaţia Naţiunilor Unite, John Edgar, a declarat că oamenii ar trebui să evite expunerea către aceste toxine pe cât este posibil.
 
„Reducerea contaminării produselor alimentare precum: miere, ceaiuri, salate, făină, lapte şi produse pe bază de plante ar putea duce la o reducere semnificativă a cazurilor de cancer la nivel mondial”, a explicat John Edgar.
 
Pentru a diminua aceste riscuri, Food Standards Australia şi Noua Zeelandă (FSANZ) permit ca mierea să fie obţinută de la aceste plante, atâta timp cât este amestecată cu alte tipuri de miere pentru a o dilua.
 
„Eliminarea plantelor sursă nu este fezabilă pentru multe zone în care sunt ţinuţi stupii. Contaminarea ar trebui să rămână la un nivel minim, prin urmare, amestecul mierii este modul cea mai practică soluţie pentru a reduce nivelurile de alcaloizi pyrrolizidine” , a declarat un purtător de cuvânt de la FSANZ.
 
 
Dar, în ciuda acestor măsuri de precauţie, testarea, efectuată de oamenii de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie Cork din Irlanda, a arătat că expunerea medie zilnică a consumatorilor de miere australiană a fost de 0,051 micrograme per kilogram de greutate corporală pentru adulţi şi 0,204 micrograme per kilogram de greutate corporală pentru copii .
 
Aceste niveluri depăşesc cu mult limita maximă zilnică indicată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară care este de 0,007 micrograme per kilogram greutate corporală.
 
Este nevoie de teste suplimentare pentru a confirma problema de contaminare a mierii australiene. „Este puţin probabil să existe un risc semnificativ pentru sănătatea umană dacă se respectă consumul moderat de miere australiană. Iar amatorilor de miere, care ştiu că consumă mai mult decât nivelul mediu, ar fi recomdantat să caute miere produsă din alte plante”, a declarat Andrew Bartholomaeus de la Universitatea din Canberra, el nu a fost implicat în cercetare. 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase