Home » Natură » Fosilele arată că strămoșul tuturor pinguinilor trăia pe continentul pierdut al Pământului

Fosilele arată că strămoșul tuturor pinguinilor trăia pe continentul pierdut al Pământului

Publicat: 29.09.2020

Al optulea continent al Pământului, Zealandia, s-a scufundat în urmă cu 50 – 35 de milioane de ani. În ziua de azi, știm că o mică porțiune din continent rămâne deasupra valurilor din Noua Zeelandă.

Totuși, înainte ca Zealandia să dispară, în urmă cu 60 de milioane de ani, pinguinii antici trăiau pe continentul de 5,18 milioane de km2. De fapt, o descoperire recentă i-a ajutat pe oamenii de știință să concluzioneze că pinguinii contemporani sunt descendenți direcți ai acelor păsări antice.

Fosile recent identificate ale unei specii dispărute de pinguini arată legătura crucială, anterior necunosută, dintre pinguinii antici și cei moderni.

Un centru al biodiversității timp de milioane de ani

Luna trecută, oamenii de știință au anunțat că au descoperit un set de fosile vechi de 3 milioane de ani, inclusiv un craniu, pe Insula de Nord din Noua Zeelandă. Aceștia au descoperit că oasele provin de la o specie necunoscută de pinguini cu creastă, pe care au denumit-o Eudyptes atatu.

Descoperirea a fost „un indiciu important care arată că Noua Zeelandă a fost un centru al biodiversității păsărilor timp de milioane de ani”, a spus Daniel Thomas, autor principal al noului studiu, de la Universitatea Massey.

Locul în care strămoșul tuturor pinguinilor a trăit

Studiile anterioare au arătat prezența pinguinilor cu creastă în Noua Zeelandă timp de numai 7.000 de ani, a mai adăugat Thomas. Noua cronologie sugerează că regiunea este cel mai probabil locul de origine al pinguinilor.

„Propunem că Noua Zeelandă este cel mai probabil locul în care a trăit cel mai vechi strămoș al pinguinilor cu creastă și locul în care strămoșul tuturor pinguinilor a trăit”, a mai subliniat cercetătorul.

„Mega-pinguini” preistorici

După ce au analizat fosilele vechi de 3 milioane de ani, oamenii de știință au comparat fosilele cu oasele altor specii de pinguini cu creastă, care mai trăiesc și în ziua de azi.

Cercetătorii au descoperit că pinguinul antic era destul de similar pinguinilor cu creastă moderni, deși pliscul era un pic mai subțire, scrie Science Alert.

De asemenea, acești pinguini antici ar fi fost imenși. În 2017, cercetătorii au descoperit că „mega-pinguinii” preistorici cântăreau 100 de kilograme și aveau o înălțime de 1,7 metri.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noi colonii de pinguini imperiali au fost descoperite cu ajutorul imaginilor prin satelit

Pinguinii ”comunică” sub apă

Momentul emoţionant în care o haită de cai sălbatici adoptă un pinguin. VIDEO

Legăturile incestuoase din natură şi relaţiile dintre pinguini, dezvăluite de îngrijitorii acvariilor din Japonia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase