Home » Natură » O specie de furnici este echipată cu o „armură biominerală” nemaivăzută până acum la insecte

O specie de furnici este echipată cu o „armură biominerală” nemaivăzută până acum la insecte

Publicat: 28.11.2020

Furnicile sunt mici creaturi destul de bine organizate. Aceste insecte foarte sociale știu cum să construiscă cuiburi complicate, cum să-ți fure gustările din casă și cum să aibă grijă de reginele și coloniile lor, toate acestea fiind posibile prin munca de echipă.

Însă, coloniile speciei Acromyrmex echinatior pot conține milioane de furnici, împărțite în patru caste, fiecare cu roluri diferite, astfel încât să fie menținută o grădină de fungi cu care se hrănesc furnicile.

Oamenii de știință nu știu de ce, însă au descoperit că aceste furnici au avut nevoie de protecție îndeajuns de mult încât să dezvolte propria armură.

O echipă coordonată de cercetători de la University of Wisconsin-Madison a analizat acest „înveliș granular albicios” de pe o furnică A. echinatior și a ajuns la concluzia că învelișul este o armură biominerală, fiind primul exemplu cunoscut din lumea insectelor.

La ce specii mai pot fi observate astfel de „armuri”

„Am studiat aceste furnici de mulți ani și ne-am concentrat în mod special pe legătura fascinantă cu bacteriile care produc antibioticele ce le ajută să se lupte cu bolile”, a explicat Cameron Currie, autor senior al studiului și microbiolog la University of Wisconsin-Madison.

Oamenii de știință au analizat îndeaproape stratul mineral care acoperă exoscheletul furnicii, folosind microscopia electronică și o varietate de alte tehnici. Astfel, cercetătorii au descoperit că învelișul este alcătuit dintr-un strat subțire de cristale de calcit magnezic romboedric, având dimensiuni de aproximativ 3 – 5 micrometri.

Astfel de schelete biominerale mai pot fi observate și la crustacee, spre exemplu, sub formă de cochilii în cazul homarilor. Totuși, insectele au evoluat din crustacee, așa că este de înțeles faptul că unele specii ar fi păstrat astfel de trăsături.

„Tehnologia armurii” furnicilor ar putea fi folosită și în cazul oamenilor

Cercetătorii au analizat momentul în care învelișul apare și modul în care furnicile sunt protejate, descoperind că învelișul nu este prezent atunci când furnicile sunt tinere, ci se dezvoltă pe măsură ce insectele se maturizează, iar învelișul final întărește considerabil exoscheletul, potrivit Science Alert.

Pentru a confirma acest lucru, oamenii de știință au desfășurat o serie de experimente, în urmă cărora au aflat că furnicile cu armură erau mai protejate în timpul conflictelor, dar și împotriva patogenilor. De asemenea, cercetătorii au descoperit că furnicile fără armură aveau un risc mai mare de infectare cu o ciupercă ce atacă insectele, Metarhizium anisopliae.

Mai multe specii de furnici ar putea avea un înveliș similar, iar oamenii de știință cred că „tehnologia armurii” ar putea fi folosită chiar și în cazul oamenilor. „Noi credem că există un potențial de dezvoltare a materialului. Este ușor și subțire”, a adăugat Currie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Trăsătura uimitoare a furnicilor ”Dracula”: într-un fel, îşi merită numele şi reputaţia – VIDEO

Cel mai mic robot din lume are mărimea unei furnici

Furnicile dintr-un fost buncăr nuclear au supravieţuit în ultimii ani canibalizându-se

Cea mai rapidă furnică din lume trăieşte în Sahara – VIDEO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase