Home » D:News » De ce unii oameni sunt singuri și nu pot închega o relație?

De ce unii oameni sunt singuri și nu pot închega o relație?

De ce unii oameni sunt singuri și nu pot închega o relație?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 12.03.2021

Mulți oameni sunt singuri și nu au un partener de viață, fie soț sau soție, iubit sau iubită. Unii dintre ei, puțini la număr, preferă singurătatea, însă alții pur și simplu nu reușesc să găsească un partener, deși își doresc și chiar încearcă tot felul de metode, de la agățat în baruri și până la întâlniri online.

Așa-numiții „celibatari involuntari”, oamenii care, deși își doresc cu disperare un partener, nu par să găsească unul, cel mai probabil nu știu ce fac greșit.

Un nou studiu realizat de Menelaos Apostolou, de la Universitatea din Nicosia, și publicat în revista Personality and Individual Differences, arată principalele motive din cauza cărora singuraticii involuntari nu își pot găsi jumătatea sau potențiala jumătate.

Studiul a implicat 1.228 de femei și bărbați vorbitori de limbă greacă cu vârsta de peste 18 ani și cu un statut al relației diferit.

Pentru ca cercetătorii să afle de ce există oameni singuri care nu pot închega o relație, respondenții au completat o serie de chestionare online pentru a testa predictorii singurătății. Aceștia au variat de la capacitatea de a flirta, capacitatea de a percepe semnale de interes și cât de multe eforturi au depus la întâlniri.

Odată ce toate datele au fost adunate, au fost analizate pentru corelații între starea relației – inclusiv dacă „alegeau să fie singuri” sau „le era greu să atragă un partener” – și variabilele studiate.

Cei mai mulți oameni sunt singuri pentru că nu știu să flirteze

Rezultatele au arătat că factorul decisiv era incapacitatea de a flirta. Flirtul este un factor extrem de important atât în ​​întâlnirile tradiționale, cât și în mai noile întâlniri online și, în mod clar, i-a dat pe mulți înapoi de la stabilirea unei relații.

Un alt factor important în crearea unei relații, potrivit studiului, este cât de interesat este potențialul partener, mulți dintre respondenți luptându-se cu întrebarea „mă place sau nu” din timpul întâlnirii.

Flirtul ajută mult la închegarea unei relații / Credit foto: Shutterstock

Oricine are experiență în întâlniri știe că aceasta este una dintre cele mai dificile părți ale unei întîlniri, unii oameni fiind complet incapabili să conștientizeze un indiciu, indiferent de cât de evident este, potrivit IFL Science.

Pretențioșii și cei care nu își dau interesul la întâlniri au șanse mari să rămână singuri

Totodată, studiul a înregistrat și date contrastante, spre exemplu, mai puțin efort depus la întâlniri a fost corelat cu a fi mai singur, dar și a fi mai „pretențios”.

Când au analizat pentru cât timp fiecare participant la studiu a fost singur, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că o creștere cu o unitate a capacității de flirt a dus la o reducere totală de 1,2 ani a perioadelor de singurătate.

Studiul actual are însă limitări deoarece este bazat pe chestionare, iar rezultatele pot fi părtinitoare și influențate de încrederea participanților în ei înșiși. La fel, este posibil ca persoanele care erau într-o  relație să vorbească mai mult despre abilitățile lor de flirt, deoarece au avut un succes clar.

Indiferent de asta, dovezile sugerează clar că dacă îți dorești cu adevărat să găsești un partener, dacă te străduiești să flirtezi mai mult sunt șanse mari să nu mai fi singur și să închegi o relație de dragoste.

Vă recomandăm să citiți și:

7 trucuri pentru îmbunătățirea relației de cuplu

Cuvintele care pot duce la degradarea relaţiei de cuplu. Cum pot fi contracarate acestea

5 afecţiuni pe care SEXUL le poate vindeca sau preveni. Nu are doar beneficii asupra relaţiei de cuplu, ci şi asupra sănătăţii

Oamenii de ştiinţă au dezlegat secretul unei partide de SEX perfecte într-o relaţie de lungă durată. Au fost analizate 38.747 de cupluri

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase