Home » Istorie » Soldatul finlandez care s-a salvat de ruși după ce a înghițit metamfetamina întregii trupe

Soldatul finlandez care s-a salvat de ruși după ce a înghițit metamfetamina întregii trupe

Soldatul finlandez care s-a salvat de ruși după ce a înghițit metamfetamina întregii trupe
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 04.05.2021

În 18 martie 1944, o trupă finlandeză care patrula pe schi se afla în spatele liniilor rusești când membrii ei au fost prinși într-o ambuscadă. Finlandezii au reușit să scape, însă soldații ruși au început să-i urmărească într-o cursă alertă pe schiuri.

Aflându-se adânc pe teritoriul inamic, șansele de salvare și supraviețuire nu se arătau tocmai bune pentru finlandezii care fugeau.

Simțindu-se epuizat, unul dintre soldații finlandezi, Aimo Koivunen, și-a amintit că avea în buzunar Pervitin (metamfetamină) pentru întreaga trupă. Acest drog era dat soldaților de la acea vreme pentru a-i menține treji în timpul serviciului.

Purtând mănuși și fiind pe goană, din cauză că era urmărit, a dus cutia la gură, astfel că a înghițit mult mai multe pastile decât și-ar fi dorit.

În scurt timp, nivelul lui de energie a sporit considerabil deoarece înghițise de 30 de ori doza de metamfetamină pe care trebuia să o ia un singur soldat.

Koivunen a preluat conducerea trupei fugare, spărgând zăpada pentru ceilalți. Supradoză extrem de puternică nu a avut ca singur efect secundar doar faptul că a devenit „foarte bun la schi”. Curând a început să observe că vederea îi era distorsionată și și-a pierdut cunoștința, potrivit IFL Science.

Soldați finlandezi în cel de-al Doilea Război Mondial / Credit foto: Profimedia

Următorul lucru pe care și l-a putut aminti a fost că se afla la 100 de kilometri distanță, nu mai avea muniție și hrană și era complet singur. Orice s-ar fi întâmplat între timp, toți camarazii lui dispăruseră.

A supraviețuit mâncând muguri de pin și o gaiță

Resimțind încă o energie puternică, Koivunen s-a ridicat și a început să schieze singur prin pădure. În următoarele câteva zile a supraviețuit mâncând muguri de pin și o mică gaiță siberiană pe care a reușit să o prindă și a consumat-o complet crudă.

Încă sub influența metamfetaminei, a reușit să scape de soldații ruși pe schiuri care îl urmăreau, însă a ajuns pe un teren minat, provocând o explozie. Nu se știe cât a zăcut acolo, delirând într-un șanț, însă determinarea sa și cantitățile alarmante de metamfetamină pe care încă le avea în corp l-au făcut să iasă de acolo și să depășească condițiile de îngheț.

Când a fost găsit, călătorise deja 400 de kilometri. Ajuns într-un spital finlandez, medicii au descoperit că avea un ritm cardiac de 200 de bătăi pe minut și mai cântărea numai 43 de kilograme.

A supraviețuit și a continuat să trăiască până la 72 de ani, nereușind niciodată să-și amintească cum și-a pierdut camarazii în timp ce schia prin pădure.

Vă recomandăm să citiți și:

Singura înregistrare cunoscută cu vocea normală a lui Hitler cuprinde mărturisiri care au influenţat decisiv soarta României

Ce a fost, de fapt, Războiul de Iarnă?

10 interpretări greşite ale istoriei despre care ar trebui să afli adevărul

12 decembrie 1939, Tolvajarvi : Bătălia Cârnaţilor

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase