Home » D:News » Ce mănâncă finlandezii, cei mai fericiți oameni din lume?

Ce mănâncă finlandezii, cei mai fericiți oameni din lume?

Ce mănâncă finlandezii, cei mai fericiți oameni din lume?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.03.2023

Finlandezii sunt convinși că secretul fericirii lor constă în patru elemente, printre care dragostea pentru mâncare. Finlanda este cea mai fericită țară din lume.

Finlanda a fost desemnată cea mai fericită țară din lume timp de 6 ani consecutivi, conform Raportului mondial al fericirii publicat anual de Organizația Națiunilor Unite.

Finlandezii sunt convinși că secretul fericirii lor constă în patru elemente: o legătură profundă cu natura, simplitatea ca mod de viață, durabilitatea înainte de toate și, în cele din urmă, dragostea pentru mâncare.

Finlandezii folosesc ingrediente proaspete și naturale

În același timp, tradiția lor se bazează pe simplitate și pe utilizarea de ingrediente proaspete și naturale. Cu cel mai curat aer din lume, cea mai pură apă din mii de lacuri și nenumărate ingrediente sălbatice – cum ar fi fructe de pădure, ciuperci și ierburi – care pot fi culese în pădurile din întreaga țară, mâncarea este, fără îndoială, unul dintre elementele esențiale ale rețetei fericirii.

Călătoria prin bucătăria tradițională finlandeză începe cu o specialitate pe care finlandezii o adoră, Kalakukko, considerat unul dintre preparatele naționale ale țării: un aluat de secară umplut cu pește (de obicei biban sau știucă), slănină și ceapă. Se gătește timp îndelungat în cuptor până când aluatul devine crocant și se servește fierbinte cu unt și lapte. Este originară din regiunea Karelia.

Tocăniță făcută din carne de ren

Karjalanpaisti este o tocană preparată într-o oală de fontă cu carne (de porc, vită sau miel), cartofi, ceapă și morcovi. Odată gata, se servește de obicei cu dulceață de afine și pâine de secară. Este un fel de mâncare tipic pentru serile de iarnă.

Poronkäristys se gătește cu carne uscată de ren tăiată în felii subțiri, prăjită în grăsime, cu untură, înăbușită cu ceapă și servită cu cartofi fierți. Carnea de ren este un ingredient comun în bucătăria finlandeză, în special în regiunea Laponia.

Apoi, există supa Rössypottu. Tradițională în Oulu, este de fapt o tocăniță care poate fi făcută din carne de ren, vită sau porc. Se mai folosește lapte, făină de secară, ceapă, unt și varză și se gătește într-o tigaie unsă.

Hernekeitto, pe de altă parte, este o supă de mazăre uscată și carne de porc. În vest este foarte groasă și se pune inclusiv carne afumată. În Karelia, se folosește carne de porc neafumată și este mai lichidă.

O supă de somon tipic finlandeză

Lohikeitto este o supă de somon tipic finlandeză, preparată cu cartofi și praz. Se servește cu mărar. Somonul, ca în toate țările nordice, este cel mai consumat pește, alături de hering, proaspăt sau afumat.

Ruisleipä, pâinea de secară, este un produs de bază al bucătăriei finlandeze, făcută din făină integrală de secară (Finlanda este țara cu cel mai mare consum de secară din lume, urmată de Polonia și Estonia). Are o crustă tare care se înmoaie a doua zi după ce se coace. În est este mare și rotundă, iar în vest este subțire, în formă de disc, cu o gaură centrală.

Lörtsy, o pâine umplută în formă de semilună, originară din Savonlinna (estul Finlandei), este, de asemenea, foarte populară. Umplutura poate fi din carne și orez sau mere fierte (omenlörsty); dacă este sărată, se mănâncă și un castravete murat.

O brânză proaspătă fabricată din lapte de capră sau de ren

Leipäjuusto, o brânză proaspătă fabricată în mod tradițional din lapte de vacă, este acum fabricată și din lapte de capră sau de ren. Se consumă la cuptor sau la grătar, fierbinte, cu o crustă arsă, însoțită în mod tradițional de gem de camemoro (zmeură arctică) sau de sos de fructe de pădure.

Imelletty, numită și „cutie de cartofi”, este o caserolă gustoasă de cartofi la cuptor. Există, de asemenea, o versiune dulce: imeletty perunalaatikko folosește cartofi făinoși, unt, lapte și zahăr.

Mustikkapiirakka, numită și „plăcintă de vară”, este o tartă cu afine, un desert popular în toate cafenelele (kahvila) din țară. Pastă de ficăței din făină de hrișcă sau de secară integrală, în interior un amestec de smântână și afine. Rețeta originală cere afine arctice, dar se folosesc și afine obișnuite.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
Mitul medieval care ascunde una dintre cele mai profunde teorii despre sufletul uman
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
O întâlnire străveche a Soarelui cu alte două stele a schimbat pentru totdeauna Sistemul Solar
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Cel mai bătrân strămoș al rechinilor înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert