Home » D:News » O țigară aruncată la întâmplare a pornit incendiul de vegetație de la Poarta Albă

O țigară aruncată la întâmplare a pornit incendiul de vegetație de la Poarta Albă

O țigară aruncată la întâmplare a pornit incendiul de vegetație de la Poarta Albă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.07.2023

O țigară aruncată la întâmplare a dus la incendiul de vegetație uscată de lângă Penitenciarul Poarta Albă, județul Constanța, unde au fost flăcări de peste 5-6 metri. Un nou incendiu a izbucnit miercuri.

Peste 30 de pompieri s-au luptat cu flăcările timp de aproximativ 4 ore pentru a stinge incendiul izbucnit marți noaptea la Poarta Albă

„Atunci când am ajuns la fața locului, am văzut un perete de foc; erau flăcări foarte mari care amenințau să treacă spre penitenciar, spre zona administrativă și spitalul penitenciarului; acolo le îndrepta vântul care sufla cu putere. Vorbim despre 600 persoane care ar fi trebuit evacuate în cazul în care situația o impunea. Vegetația uscată care ardea era mai înaltă decât statura unui om obișnuit. În unele zone, flăcările depășeau 5-6 metri înălțime. S-a lucrat în permanență cu aparatele de respirat și căștile cu vizorul lăsat din cauza puterii calorice foarte mari degajate de foc; nu ne puteam apropia la mai mult de cinci metri de incendiu fără să lăsăm vizorul pentru protecția feței“, a spus, miercuri, col. Dan Constantinescu, desemnat prim adjunct al inspectorului șef al ISU Dobrogea.

„Totul era foarte, foarte uscat”

Incendiul de vegetație uscată a izbucnit marți noaptea în localitatea Poarta Albă, pe marginea canalului, sub pod.

S-a acționat pe patru sectoare, s-a protejat și o fermă ce aparținea unui operator economic, 3 clădiri dezafectate situate pe terenul penitenciarului au fost afectate de flăcări; s-a lucrat și acolo pentru lichidarea incendiului.

„Am gestionat resursele pe care le aveam astfel încât să nu fim nevoiți să chemăm personal din timpul liber, le-am repartizat circular pentru a putea să dirijăm incendiul într-un punct în care să nu mai poată înainta, apoi s-a acționat treptat, din spate, reușind astfel să îl lichidăm. S-a creat dispozitiv și la calea ferată, acolo unde am oprit focarul pentru a nu se extinde la penitenciar. S-a luat legătura cu CFR pentru a opri trenurile marfare care ar fi trebuit să tranziteze zona“, a mai declarat colonelul Constantinescu.

„Cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost o țigară aruncată la întâmplare”

Intervenția pentru lichidarea flăcărilor care se întindeau pe 50 hectare de teren a fost extrem de dificilă în unele zone pentru că pompierii militari au trebuit să meargă mult pe jos și să acționeze cu pliciuri. Efortul lor a fost unul considerabil având în vedere temperaturile mari degajate de flăcări dar și greutatea echipamentelor de protecție – peste 25 kg.

Alimentarea cu apă a autospecialelor de stingere nu a avut întreruperi. În anumite sectoare s-au făcut navete cu două autocisterne – una de la Stația de Pompieri Midia și o alta de la RAJA, iar, pe partea cu penitenciarul, s-au întins linii de la hidrantul penitenciarului.

„Totul era foarte, foarte uscat: lăstăriș, viță de vie, mărăciniș. Din primele cercetări, cauza probabilă a izbucnirii incendiului a fost o țigară aruncată la întâmplare, iar vântul a contribuit la propagarea cu repeziciune a flăcărilor“, a mai spus comandantul intervenției.

Incendiul a fost lichidat la ora 01:59, la fața locului rămânând, pentru supraveghere, o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Un nou incendiu a izbucnit, miercuri după-amiaza.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase