Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cine a inventat focul? Și cum a reușit?

Cine a inventat focul? Și cum a reușit?

Publicat: 24.06.2023

Ciocnirea a două pietre și frecarea dintre două bețe sunt cele mai de bază tehnici de a aprinde un foc, dar nu este clar care specie umană a stăpânit prima dată aceste proceduri incendiare. Cine a inventat focul?

Pentru a încerca să răspundă la întrebare, cercetătorii au analizat procesele cognitive necesare fiecărei metode, determinând că oamenii de Neanderthal și Homo sapiens probabil au inventat moduri diferite de aprindere.

Momentul exact al stăpânirii focului încă este dezbătut, unele dovezi sugerând că oamenii antici foloseau focul cu până la 2 milioane de ani în urmă, în timp ce alți cercetători cred că primele flăcări controlate au ars cu doar 200.000 de ani în urmă.

Deși autorii noului studiu nu pot identifica primul foc deliberat pornit vreodată, ei propun câteva ipoteze interesante cu privire la originile celor două pirotehnici principale.

Cine a inventat focul?

Metoda de lovire a pietrelor, de exemplu, implică lovirea unui nodul de silex de o rocă potrivită, cum ar fi pirita de fier, pentru a crea o scânteie. Interesant este că deși nu există dovezi arheologice sau etnografice pentru utilizarea acestei metode în Africa, instrumente timpurii de aprindere a focului de acest tip se găsesc în siturile Paleoliticului superior din Europa, scrie IFL Science.

Așadar, cine a inventat focul? Având în vedere că oamenii de Neanderthal ocupau Eurasia în acel moment, autorii studiului speculează că această specie umană dispărută ar fi putut fi utilizatoarea metodei străvechi de lovire a pietrelor. Analizând inteligența necesară pentru a stăpâni tehnica, ei explică că „cea mai complexă fază a aprinderii focului este a înțelege cum să transformi scânteia într-o flacără, creând mai întâi un jar”.

Remarcând că „verii” noștri străvechi erau probabil suficient de inteligenți pentru a înțelege acest concept, cercetătorii au ajuns la concluzia că „pe baza cogniției, nu putem nega faptul că neanderthalienii ar putea fi inventatorii tehnologiei de lovire a pietrelor”.

Frecarea bețelor

Pe de altă parte, focurile aprinse prin frecare sunt puțin mai dificil de stăpânit și implică utilizarea a două tipuri diferite de lemn pentru a crea un dispozitiv de aprindere. Pentru a produce un jar folosind un astfel de dispozitiv, un ax din lemn de esență tare trebuie să fie conic pentru a se potrivi într-o crestătură tăiată într-o placă plată din lemn de esență moale.

Așadar, mai degrabă decât utilizarea de materiale care sunt prezente în mod natural în mediu, această metodă necesită utilizarea unui set de instrumente fabricat cu mai multe piese interconectate. Având în vedere că cele mai multe grupuri de vânători-culegători încă folosesc metoda frecării bețelor și astăzi, autorii studiului propun că tehnica este probabil unică pentru Homo sapiens.

Unde au apărut cele două metode de aprindere a focului?

Din păcate, dispozitivele antice de aprindere a focului folosind bețe sunt absente din evidența arheologică, deoarece lemnul nu tinde să supraviețuiască pe perioade lungi. Cu toate acestea, faptul că „trusele” de aprindere a focului prin lovirea pietrelor nu se găsesc în Africa, combinat cu prezența altor instrumente antice extrem de complexe, sugerează că primii oameni moderni care au apărut pe continent probabil au folosit metoda frecării bețelor pentru a aprinde focul.

„Este posibil ca această tehnologie de aprindere a focului să fi fost inventată de diferite grupuri de Homo sapiens care cutreierau savana africană înainte de a popula restul globului, frecarea bețelor rămânând cea mai folosită tehnică de aprindere a focului de către vânători-culegători”, scriu ei.

În concluzie, pare probabil că eurasiaticii de Neanderthal au creat foc prin lovirea pietrelor, în timp ce oamenii moderni din Africa au inventat mai sofisticată a frecării bețelor.

Studiul este publicat în Cambridge Archaeological Journal.

Vă recomandăm să citiți și:

Când va veni Sfârșitul Lumii, potrivit Pietrei Soarelui a aztecilor?

Nasul mare ar putea fi rezultatul unei gene moștenite de la neanderthalieni

Arheologii au scos la lumină noi orori din povestea naufragiului de la Batavia

Monede antice, găsite într-un os de vacă, expuse la un muzeu din Anglia

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase