Home » D:News » China construiește o nouă stație de cercetare pe cel mai sudic continent al lumii

China construiește o nouă stație de cercetare pe cel mai sudic continent al lumii

China construiește o nouă stație de cercetare pe cel mai sudic continent al lumii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.11.2023

Două nave de cercetare care sunt și spărgătoare de gheață, dar și o nave de marfă, au pornit spre Antarctica, având la bord peste 460 de oameni. Aceștia vor contribui la finalizarea construcției celei de-a cincea stații a Chinei pe cel mai sudic continent al lumii, potrivit Reuters.

Misiunea se va concentra pe construirea stației pe insula Inexprimable, din apropierea Mării Ross.

Lucrările au început în 2018 și s-ar putea termina anul viitor. China a mai construit patru stații de cercetare în Antarctica între 1985 și 2014. La finalul operațiunii, stația va fi folosită pentru a efectua cercetări asupra mediului, susțin chinezii.

Instalația ar putea să includă un observator cu legătură prin satelit care va ajuta China „să completeze un gol major” în capacitatea sa de a accesa continentul, a anunțat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Stația este bine poziționată pentru a colecta informații

De asemenea, stația este bine poziționată pentru a colecta informații din Australia și Noua Zeelandă, dar și date de telemetrie privind rachetele lansate de la noul Centru Spațial Arnhem din Australia, a mai arătat CSIS.

China a respins acuzațiile potrivit cărora stațiile sale ar putea fi folosite pentru spionaj.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase