Home » D:News » NASA a publicat cea mai detaliată hartă topografică a Pământului (VIDEO)

NASA a publicat cea mai detaliată hartă topografică a Pământului (VIDEO)

NASA a publicat cea mai detaliată hartă topografică a Pământului (VIDEO)
Publicat: 19.10.2011
Proiectul, cunoscut sub numele de Global Digital Elevation Model (GDEM) a fost creat cu ajutorul imaginilor colectate de ASTER, un radiometru japonez aflat la bordul satelitului Terra, lansat de NASA în 1999,.

Efectul 3D este realizat prin fuzionarea a două imagini bidimensionale, pentru a da senzaţia de adâncime.

Prima versiune a acestei hărţi a fost publicată de NASA şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Industriei din Japonia în iunie 2009, dar noua versiune este mult îmbunătăţită, adăugând 260.000 de imagini tridimensionale, pentru o acoperire mai bună.

Varianta actuală dispune de o rezoluţie spaţială mai mare, o precizie verticală şi orizontală sporită, acoperire mai realistă a întinderilor de apă şi capacitatea de a identifica lacuri cu diametru de un kilometru. Harta este disponibilă online pentru utilizatorii de pretutindeni, accesul fiind gratuit.

Datele colectate de ASTER acopera 99% din uscatul Pământului, de la 83 de grade latitudine nordică, la 83 de grade latitudine sudică.

Harta topografică se va dovedi utilă în mai multe domenii, ea putând fi folosită pentru cercetări ştiinţifice, exploatarea resurselor energetice şi conservarea celor naturale, managementul mediului, designul lucrărilor publice, studii de geologie şi planificare urbanistică.

Proiectul poate fi accesat la adresele: https://lpdaac.usgs.gov/ şi www.ersdac.or.jp/GDEM/E/4.html

Sursa: NASA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase